Nu mai cumpărați aceste iaurturi! Produsele care sunt pline de E-uri

Un studiu efectuat asupra nivelului de to.x.icitate al iaurturilor cu fructe existente la raft în magazinele din România a scos la iveală care sunt cele mai dăunătoare produse de acest tip pentru sănătate și ce substanțe chimice, care sunt introduse în compoziția lor, le fac periculoase.

Cercetătorii de la Asociația Pro Consumatori (APC) au cuprins în studiul lor 61 de produse din gama iaurturi cu fructe, iaurturi provenite de la diverse companii ce vând pe piața de la noi din țară. Iar analizele au demonstrat că niciunul dintre aceste lactate nu a fost făcut după rețetele naturale cunoscute pentru fabricarea acestor alimente, care presupun folosirea doar a ingredientelor de bază: iaurt, fructe, miere și eventual alte componente alimentare naturale.

În opoziție, deci, toate tipurile de iaurturi studiate de APC conțin zahăr, iar marea majoritate au în compoziție și E-uri, între 5 și 1. E-urile sunt aditivi alimentari sub forma substanțelor chimice care sunt folosite în prepararea anumitor alimente la scară industrială, pentru a le mări durata de valabilitate, pentru a le accentua gustul, mirosul sau culoarea. Așadar, între E-uri se numără coloranții, conservanții și îndulcitorii.

Iaurturile cu 5 E-uri, cel mai mare număr găsit în urma studiului, sunt produse de Muller Froop, cu sortimentul cu kiwi, Muller Mix sortimentele cu frișcă și preparat de mure și zmeură, Zuzu, sortimentele cu piersici și caise și Napolact, cu dulceață de nuci verzi. Pe locul doi la nocivitate sunt iaurturile cu 4 E-uri și fac parte tot din categoria Muller Froop, sortimentele cu zmeură, cireșe, piersici și maracuia, dar și iaurturile cu vișini și căpșuni produse de Zuzu.

La iaurturile cu 3 E-uri bifează din nou Muller Froop cu preparat de căpșuni, Activia de băut cu căpșuni și kiwi, Nutriday Delicios cu caise, Danonino cu brânză de vaci și piure de caise și căpșuni, Mili cu bucăți de vișine, Napolact cu dulceață de cireșe amare, Covalact cu vișine și căpșune, Yoplait Fruit Extreme cu fructe de pădure, cu ananas și căpșune și Yoplait Mango Pofticios cu mango.

„Prin intermediul acestui studiu tragem un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zaharul adăugat în alimentele destinate copiilor îl are asupra sănătății acestora. Una dintre cele mai controversate teme de discuție din ultima vreme este obezitatea la copii.

Dacă până acum doar americanii erau acuzați de obezitate, în prezent, problema a început să se manifeste și în rândul europenilor și, din păcate, afectează din ce in ce mai mulți copii. La sfarsitul anului 2015, în Europa s-au înregistrat aproximativ 2,3 milioane de persoane cu vârsta de peste 15 ani supraponderale“, a susținut președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.