Aceste școli nu se deschid pe 8 noiembrie! Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu vine cu un nou anunț referitor la reluarea cursurilor. Se pare că în urma unor verificări, nu este posibilă deschiderea tuturor școlilor din țară pe data de 8 noiembrie. Ce instituții de învățământ fac excepție de la regulă.

Care sunt școlile care nu se deschid pe 8 noiembrie
Potrivit declarațiilor Ministrului Sănătății Sorin Cîmpeanu, excepție de la regula deschiderii pe 8 noiembrie o vor face şcolile din localităţi cu rată mare de infectare, şcolile care învaţă în trei schimburi şi şcoli unde căldura nu a ajuns încă. Acesta a spus că orice decizie este calculată încât desfășurarea cursurilor să fie una în favoarea elevilor și aceștia să se afle înafara oricărui pericol.

„În funcție de elementele sanitare, epid.emiologice, vom vedea dacă ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației va trebui completat cu alte criterii pentru ca școlile să poată relua activitatea cu prezență fizică. În mod clar mergem către o decizie descentralizată, adecvată și adaptată situației reale, pentru că sunt școli care funcționează în localități cu rate foarte mici de inf.ectare și școli care funcționează în localități cu rate foarte mare de inf.ectare.

Sunt școli care învață în trei schimburi și au aglomerări mari de elevi, și școli care funcționează într-un singur schimb. Vom adăuga aceste criterii epidemiologice și menționez un posibil criteriu pentru ca școala să se poată derula cu prezență fizică: rata de v.accinare în rândul personalului din învățământ.„, a declarat Sorin Cînpeanu.

Mini vacanța de toamnă recuperată de sărăbători
Dacă în urmă cu două săptămâni elevii erau bucuroși că au parte de două săptămâni de vacanță, acum după reluarea cursurilor au aflat că vacanța de iarnă va fi semnificativ mai scurtă. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a decis să micșoreze vacanța de iarnă pentru ca elevii să poată recupera materia. Acesta a anunțat că elevii vor avea parte doar de două săptămâni de vacanță de sărbători.

„Semestrul întâi a fost planificat cu 14 săptămâni de şcoală şi vor fi 14 săptămâni de şcoală, iar semestrul doi a fost planificat cu 20 de săptămâni de şcoală şi vor fi 20 de săptămâni de şcoală. Maximum posibil de a fi compensat fără să se piardă nicio zi de prezenţă fizică este o vacanţă de două săptămâni. În vacanţa de iarnă putem să recuperăm o săptămână prin revenirea la şcoală, precum în mulţi alţi ani, în data de 3 ianuarie. E o variantă de compromis care creează neajunsuri şi nemulţumiri.

Au fost mulţi alţi ani când am revenit după sărbători la şcoală. Am fost puşi în situaţia de a alege între două variante rele: o săptămână în vacanţa de iarnă, iar cealaltă săptămână prin renunţarea la săptămâna „Şcoala altfel”. Anul acesta tot anul a fost altfel. E singura variantă să compensezi cele două săptămâni fără să pierzi nicio zi de şcoală şi să împingi examenele naţionale.„, a declarat Sorin Cîmpeanu.