Uniunea Europeană, anunţ de ultimă oră despre INTERZICEREA centralelor termice

În iulie anul curent, lipsa de ambiție a Comisiei Europene în eliminarea treptată a centralelor termice devenea o realitate, punând în pericol ambiția climatică a tuturor. În opinia liderilor europeni centralele termice ar trebui interzise, iar CE nu dădea semne că ar fi de acord. În cele din urmă s-a dat o decizie, dar nu conformă cu planul de reducere a emisiilor de carbon.

Paralizia Comisiei Europene întârzie eliminarea treptată a centralelor termice
Există multe voci la nivelul UE, semnatare a planului de reducere a emisiilor de carbon, care critică lipsa de decizie a eliminării centrarelor termice. Aceștia sunt de părere că se scurge timpul pentru ca Uniunea Europeană să decarbonizeze sectorul încălzirii, care reprezintă 12% din emisiile totale de CO2 din Europa. Până în prezent, Comisia a arătat o lipsă de ambiție dezamăgitoare în acțiunile lor care vizează încetarea instalării centralelor termice începând cu 2025.

„Acest termen se apropie și este negociabil. Dacă continuăm să instalăm centrale termice după la această dată, vor rămâne în funcțiune dincolo de 2050, când UE ar trebui să fie deja neutră din punct de vedere climatic.”, sunt de părere ecologiștii implicați în proiect.

Aceleași ONG-uri ecologiste spun că este important acest demers și Comisia ar trebui să publice proiecte de reglementări revizuite pentru proiectarea ecologică și etichetarea energetică a centralelor termice la sfârșitul acestui an.

”Aceste reglementări sunt instrumentul cel mai evident pentru eliminarea treptată a centralelor termice de pe piața UE.

Dacă proiectele de curent nu sunt ambițioase, acestea vor penaliza toate statele membre ale UE, atât primii, cât și cei întârziați.”, spun ONG-urile.

Dacă lucrurile nu merg pe calea cea bună, liderii europeni care doresc să scoată centralele termice de pe piețele lor și să-și îndeplinească obiectivele climatice vor fi obligați să aplice reglementările UE pentru acestea. Deoarece statele membre trebuie să notifice Comisia Europeană înainte de a aplica cerințe mai stricte la nivel național, este dificil să interzică anumite tipuri de centrale termice, dacă acestea sunt încă permise în restul UE. De exemplu, Agenția Daneză pentru Energie efectuează o analiză juridică care explorează modalități de a limita și de a elimina treptat utilizarea petrolului la încălzire, respectând în același timp reglementările UE.

Toate discuțiile de până acum au ca obiectiv eliminarea emisiilor de carbon până în 2035. Un ounct din acest proiect este și eliminarea centralelor termice cre consumă combustibili fosili, deci au emisii de carbon. Presiunile din ultima vreme pusă de cei care au făcut lobby în Parlamentul European, plus ONG-urile ecologiste, au determinat UE să ia o decizie mult mai repede decât se așteptau antagoniștii.

Cu alte cuvinte, decizia a fost de a nu se trece la eliminarea definitivă a centralelor termice, mai ales că sunt zone unde nu există alternative viabile pentru a înlocui aceste sisteme de încălzire. De altfel explicațiile asupra acestei decizii le-a dat un înalt oficial UE, acesta declarând:

„Trebuie de asemenea să ne uităm unde sunt diferențele între statele membre. Unele țări ale UE sunt mult, mult mai avansate decât altele în ceea ce privește decarbonizarea. Înțelegem că nu putem introduce o interdicție peste noapte. Așadar, ideea este de a permite treptat eliminarea și finanțarea cu bani UE doar a acelor proiecte care pot asigura încălzire eficientă și sustenabilă

(…) și de a nu merge pe o soluție radicală care ar interzice pur și simplu o tehnologie pe care o vedem încă foarte folosită și care este o realitate în numeroase locuințe”, a declarat un înalt oficial UE.