Raed Arafat: “Mai este o exceptie”

Raed Arafat, seful DSU, a facut declaratii de presa dupa publicarea noilor restrictii in Monitorul Oficial.

Intre Hotararea CNSU de saptamana trecuta si cea care s-a emis au fost unele diferente care au fost pe baza unor neintelegeri juridice si modul in care s-au translatat unele masuri nu a fost foarte clar, plus ca am mai sesizat anumite chestii care trebuie sa fie clarificate.

In primul rand, in centrele comerciale nu veti gasi cuvantul mall nicaieri, pentru ca nu exista mall in legislatie, exista centre comerciale, asa ca daca ne referim la mall ne vom referi sub aceasta titulatura. Au existat si in Hotararea trecuta, la Art. 6, al. 3, daca nu ma insel, dar din cauza acestor aspecte juridice erau incadrate intr-o categorie care trebuie sa fie cu 50% din persoane, numai ca nu putem sa vedem la mall cum intra 50% sau 100%. Noi avem intrarea la mall controlata prin certificatul verde, vacc.inare sau trecere prin bo.ala. Astfel, a fost corectata aceasta situatie.

(…) Se va permite accesul prin exceptie in centrele si parcurile comerciale a persoanelor care se deplaseaza la centrele de vac.cinare in vederea administrarii unei doze de vacci.n si numai daca sunt stabilite culoare dedicate si controlate de intrare, deplasare si iesire din mall, adica se va putea intra la un centru de vacc.inare, dar trebuie organizat astfel: se intra, se vac.cineaza, se iese din mall.

Mai e o exceptie pentru centrele, pentru mall-urile, care au in ele servicii publice administrative, cum sunt de exemplu pasapoartele. Acolo se poate intra cu test valabil si cu dovada programarii la centrul de pasapoarte sau la centrul de servicii comunitare care exista in interiorul mall-ului.

Referitor la accesul la alte magazine, cu exceptia celor alimentare. Deci, atentie, in mall, la magazinele alimentare nu se poate intra decat pe baza certificatului verde, adica vac.cinat sau trecut prin b.oala. In afara mall-ului, se poate intra la magazinele alimentare, la centrele care vand alimente, doar cu masca, deci respectand normele sanitare.

La orice alt magazin sau operator economic care comercializeaza alte produse, aici exceptam farmaciile, acolo se intra cu certificatul verde. Deci magazinele care sunt pe sosele, pe Calea Victoriei, in afara celor alimentare, se intra doar cu certificatul verde”, a declarat Raed Arafat.