Efectul advers de care se sperie toată lumea: E o logică fracturată

Deoarece multe dintre persoanele care nu s-au imunizat au temeri legate de efectele adverse ale vacci.nului anti-C.OV.ID, Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, s-a decis să demonteze aceste mituri.

Primul mit despre care specialistul a vorbit este legat de fertilitate. Potrivit antena3.ro, una dintre marile temeri ale femeilor este că serul afectează capacitatea de reproducere.

Mai mult, prof. dr. Radu Vlădăreanu a explicat și dacă vacc.inul a.nti-CO.VID este sau nu indicat în timpul sarcinii sau atunci când o mamă alăptează.

Ce spune specialistul?
„Mitul că vacc.inul a.nti-COV.ID ar afecta fertilitatea a apărut acum un an, când cineva a făcut o mică constatare, infimă. Dar este vorba de o logică fracturată.

E o logică fracturată: ca şi cum ai spune cartoful e cât portocala, deci sucul de cartofi are acelaşi gust la sucul de portocală”, a spus prof. dr. Radu Vlădăreanu, explicând că studiile ulterioare nu au arătat acest lucru.

Din acest motiv, spune medicul, vacc.inarea pentru gravide este sigură iar medicii chiar recomandă acest lucru.

„Recomand puternic gravidelor să se va.ccineze, oricând pe parcursul sarcinii, şi nu e numai recomandarea României. Deci, oricând înainte de naştere sau după, pentru că scade mult riscul de a face o formă gravă de C.OVID”, a mai spus medicul pentru sursa menționată.

De asemenea, majoritatea studiilor arată că nu contează ce ser aleg femeile, explică președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România.

„Vacci.nul nu ajunge la făt, ci numai antico.rpii. La fel şi în cazul alăptării. Dacă am făcut prima doză, am văzut că sunt însărcinată, fac apoi şi a doua doză de va.ccin”, a completat medicul.

Explicația oferită de un alt medic
Mai mult, prof. dr. Simona Vlădăreanu a explicat pentru sursa menționată în ce mod şi de ce este medical recomandată vacc.inarea la gravide. Potrivit acesteia, anticorpii dezvoltați de mamă după vacc.inare ajung şi la făt.

„Categoric există indicaţie de vacc.inare a.nti-CO.VID atât a gravidei, cât şi după naştere, pe durata alăptării, dacă nu s-a vac.cinat până atunci. Mă refer în special la cele două seruri, Pfizer şi Moderna, făcute după o tehnologie revoluţionară, deci nu e o tehnologie nouă care trebuie dovedită acum.

Această moleculă A.R.N mesager e eliminată şi nu trece nici în lapte, nici în tubul digestiv al nou-născutului. Momentul aptim de vacci.nare al gravidei este trimestrul II către trimestrul III al sarcinii, pentru că după cele două doze de vac.cin are e nevoie de timp pentru a obţine un titru de antic.orpi protectori.

Femeia trebuie să primească informaţii cu acurateţe de la specialişti, să nu lăsăm toţi habarniştii să-şi dea cu părerea. În ţările civilizate, doar experţii în domeniul medical au păreri, nu putem să privim în stânga şi dreapta la fiecare care îşi dă cu părerea, ştim că asta este o caracteristică unică a acestui popor”, a transmis prof. dr. Simona Vlădăreanu, medic neonatolog.