Drama trăită de Nadia Comăneci și colegele sale: „Ne trezeam cu…”

Prețul medaliilor de aur din gimnastica românească a fost unul scump. Drumul parcurs de Nadia Comăneci spre zecele de la Montreal a lăsat urme adânci pe corp, dar și în suflet. Vicecampioana olimpică Georgeta Gabor Antohi a făcut mai multe dezvăluiri despre ter.oarea pe care a îndurat-o din cauza antrenorului Bela Karolyi. La Olimpiada din 1976 au mai participat: Teodora Ungureanu, Mariana Constantin, Gabriela Trușcă și Anca Grigoraș.

Bela Karolyi a fost acuzat în mai multe rânduri că-și lovea și te.roriza elevele. Printre gimnastele care au vorbit până acum despre ter.oarea trăită sub comanda antrenorului maghiar se numără: Rodica Dunca, Emilia Eberle sau Ecaterina Szabo. Cu toate că Nadia Comăneci a evitat să dezbată acest subiect, spunând că nu-și mai amintește multe lucruri din acea perioadă, Georgeta Gabor Antohi, laureată cu argint la Olimpiada de la Montreal, întărește dezvăluirile colegelor menționate anterior.

Cu toate că au trecut foarte mulți ani, Georgeta Gabor Antohi își amintește cu lux de amănunte momentele oribile trăite în perioada în care era antrenată de Bela Karolyi. Ea a dezvăluit ce trebuia să îndure ea, Nadia Comăneci și celelalte colege deoarece antrenorii credeau că „au drept de viață și de m.oarte asupra lor”. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Adevăruri despre trecut”, de pe TVR.

De câte ori cădeai, de atâtea ori te dădea cu c.apul de bârnă. Aveai senzația că își varsă toți nervii pe tine. Băt.aia era prezentă tot timpul. Eu n-am mâncat atâta bă.taie precum alte colege. Aveau o chestie, te dăd.eau cu capul de bârnă. (n.r. Bela Karoly) Te l.ovea cu niște ghiuluri, doar în cap îți dădea. Te l.ovea cu palma, cu adidasul. În momentul în care a început să facă rezultate cu noi, a început să încuie sala la antrenamentele noastre.

N-aveam cui să spunem. Nu te întreba nimeni dacă ești sănătos sau nu. Ne-a spus că suntem cam grase. Dar noi aveam 50 de grame în plus. A venit să ne stabilească un regim de slăbire. Am avut niște coaste rup.te apoi, am căzut la paralele. Am avut două turnee la care am mers așa, nu puteam să respir.

Nu-mi dădea voie să mă vait. Antrenorii, având gir deplin din partea părinților, credeau că au drept de viață și de moar.te. Mă trezeam cu p.alme în cap pentru că am 5 grame în plus.

De ce mi se păreau diab.olici? Mergeam la masă, în străinătate, și nu aveam voie decât o felie transparentă de parizer. Ei își comandau farfurii pline la vârf de cartofi prăjiți. Dacă tot nu-mi dai voie și sunt pofticios… mănâncă în altă parte, nu cu mine. ”.

Bela Karolyi le dădea foarte multe pastile gimnastelor pentru a putea face antrenamentelor lui, antrenamente care durau și 12 ore. Georgeta Gabor Antohi și-a amintit cu groază de momentele în care era înj.urată și pusă să se antreneze până când „n-aveai ce să culegi de jos”.

Apelam la laxative din ce în ce mai puternice, iar organismul se obișnuia. Pentru acea perioadă, nu cred că puteai face un efort de 10-12 ore fără a primi anumite suplimente.

Te scotea în fața unui careu și te făcea de n-aveai ce să culegi de jos! Îți dădea să faci genuflexiuni până nu mai puteai. Te înj.urau în limba maghiară, erau niște înju.rături țintite. Aveam un jurnal în care notam tot, dar mi-a fost sustras.”, a mai mărturisit Georgeta Gabor Antohi.

S-a vorbit de foarte multe ori despre cum Nadia Comăneci era supravegheată cu foarte mare atenție de către securitate. Georgeta Gabor Antohi nu a avut liniște după ce s-a retras din gimnastică deoarece securiștii îi dădeau buzna în casă.

După ce am ieșit din gimnastică, Securitatea a stat câțiva ani pe capul meu. Veneau la mine acasă și cotrobăiau. Am avut lehamite ani de zile pentru gimnastică, ani de zile nu m-am mai uitat la acest sport. Iert foarte mult din ce s-a întâmplat atunci, dar nu uit”, a încheiat Georgeta Gabor Antohi.

„Nadia și Securitatea” este volumul publicat de Stăjerel Olaru, istoric și expert în istoria serviciilor de informații. În cele 400 de pagini sunt dezvăluite metodele bar.bare prin care gimnastele făceau performanță și viața pe are a dus-o marea noastră gimnastă în perioada comunismului. Află de pe playsport.ro ce scria rapoartele securiștilor despre Nadia Comăneci și colegele ei.