Se dau 900 de euro de persoană! Decizie fără precedent pentru milioane de oameni

În urmă cu un an, Spania anunța că lansează introducerea unui venit de bază universal pentru a reduce impactul epidemiei de coro.navirus.

Experimentul care va oferi bani și bogaților și săracilor. Unde se întâmplă
Acest venit avea ca scop oferirea unui sprijin celor mai sărace familii din Spania, prin plăți de până la 1.015 euro pe lună pentru 850.000 de gospodării, adică pentru aproximativ 2,3 milioane de oameni, scrie Fastcompany. Planul a fost abandonat. Acum, regiunea autonomă spaniolă Catalonia plănuiește un program pilot de doi ani, pe care guvernul regional speră să-l implementeze până în decembrie 2022.

Venitul de bază universal (UBI) este o plată regulată făcută de stat fiecărui cetățean. Suma de bani primită de oameni diferă în funcție de factori demografici, precum vârsta.

În ciuda unor articole de presă laudative, numeroși critici au subliniat defectele planului, inclusiv birocrația și criteriile stricte de înscriere care i-au împiedicat pe spanoli să primească acest ajutor. De asemenea, acest venit de bază universal nu era nicicum unul ”universal”, o mare parte a cetățenilor spanioli necalificându-se pentru el.

În consecință, regiunea autonomă spaniolă Catalonia plănuiește un program pilot de doi ani, pe care guvernul regional speră să-l implementeze până în decembrie 2022. Spre deosebire de alte programe pilot de acest fel, se pare că acesta va fi cu adevărat universal, oferind bani fiecărui rezident dintr-o comunitate, indiferent de categoria de venit.

„Pan.demia actuală și răspunsul guvernului au creat un scenariu adecvat pentru extinderea ideii de venit de bază universal”, spune Sergi Raventós, care conduce planul autorităților catalane.

900 de euro pe lună pentru o singură persoană. Suma poate ajunge și la 1.350 de euro
Planul are în vedere acordarea unei plăți de 900 de euro pe lună pentru o singură persoană. Suma poate ajunge la 1.350 de euro pentru o gospodărie de două persoane, pentru 5.000 de persoane, pe parcursul a doi ani. Programul va fi finanțat în întregime de guvernul catalan, nu de persoane private sau organizații neguvernamentale. „Vrem să testăm o politică reală”, spune Raventós, „nu o întreprindere unică a unui milionar care face acte filantropice”

Echipa catalană va alege, probabil, două cartiere aleatorii din Barcelona, ​​unde toți rezidenții vor primi plățile în numerar.

Testul va examina efectul banilor asupra situației financiare a oamenilor
Testul va examina efectul banilor asupra situației financiare a oamenilor și dacă vor apărea unele efecte pozitive, precum îmbunătățitea sănătății mentale și fizice. Aceasta poate genera o forță de muncă mai mulțumită și, prin urmare, mai productivă.

Ar crește libertatea oamenilor de a alege viața pe care și-o doresc
Raventós a precizat că, dacă acest sistem ar deveni permanent în viitor, nu trebuie să înlocuiască bunăstarea, ci mai degrabă să o consolideze.

„Ar crește libertatea oamenilor de a alege viața pe care și-o doresc cu adevărat și de a nu fi șantajați cu un salariu mizerabil”, spune acesta.

Finlanda a testat și ea venitul de bază universal
Cel mai amplu proces de testare a venitului de bază universal a fost desfășurat de Finlanda și a durat aproape doi ani. Încheiat în februarie 2019, acesta a prevăzut ca fiecare șomer să primească o plată lunară de 560 de euro. Cercetătorii care au făcut experimentul au descoperit că beneficiarii au devenit mai sănătoși și mai fericiți, însă ajutorul nu i-a stimulat să caute mai mult un loc de muncă. scrie capital.ro