Tinerii din România vor merge din nou în Armată! Nicolae Ciucă vrea reintroducerea serviciului militar

Nicolae Ciucă vrea reintroducerea serviciului militar. Premierul și-a propus ca noul său program de guvernare să cuprindă o schimbare în ceea ce privește Armata.

În programul de guvernare al Executivului condus de Nicolae Ciucă se dorește o schimbare a legii privind serviciul militar. Acesta va fi efectuat pe bază de voluntariat și există intenția ca tinerii să fie retribuiți.

Noua lege, ar putea contribui semnificativ la numărul de militari pe care îl are țara noastră în acest moment.

”Dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe rezerva voluntară şi serviciul militar în termen voluntar, precum şi a unui sistem naţional de pregătire şi instruire, elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză, o condiţie esenţială pentru realizarea acestui obiectiv reprezentând-o revizuirea cadrului legislativ”, se arată în programul de guvernare.

Într-un proiect actual dezvoltat în cadrul Ministerului Apărării, cei care vor dori să servească în Armată, vor încheia cu Ministerul Apărării un contract pe o perioadă de 4 ani. Este vorba doar de primul contract, pentru că următoarele – în cazul în care rezerviştii vor dori să fie în continuare la dispoziţia Armatei – se vor semna pe o perioadă de maximum 3 ani.

În document nu sunt prezentate detalii despre modul în care se va face, efectiv, acest serviciu militar voluntar în termen, dar surse militare susţin că se au în vedere mai multe tipare regăsite în alte ţări NATO şi, cel mai probabil, tinerii care vor fi încorporaţi vor fi şi retribuiţi pe timpul cât vor îmbrăca haina militară.

Unul dintre modele ar fi cel din Danemarca, ţară care recrutează anual 10.000 de tineri pentru un serviciu militar de 12 luni. În fiecare an, numai în jur de 7.000 de tineri se prezintă voluntar la încorporare, restul de 3.000 de locuri fiind acoperit printr-un soi de tragere la sorţi.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în anul 2007, după 138 de ani în care acesta a fost obligatoriu. Până în acel moment, tinerii care împlineau vârsta de 18 ani se pregăteau militar timp de un an și jumătate, ceea ce asigura un număr de 400.000 de soldați profesioniști.

Analistul militar Aurel Cazacu susţine că acest program al serviciului de militar voluntar în termen este vital pentru MApN şi pentru capacitatea de răspuns militar a României.

„Acest tip de serviciu militar are o importanţă strategică pentru realizarea şi menţinerea unui bazin necesar de rezervişti. Înainte de ’89, România avea peste 350.000 de militari activi şi 6 milioane de rezervişti. Sigur, atunci vorbeam de un model militar diferit, vechi, cel al Tratatului de la Varşovia, iar acum suntem în standardele moderne ale NATO, dar totuşi acum avem prea puţini rezervişti. Eu cred că va fi un program de succes, pentru că tinerii conştientizează acum că vor avea acces la un venit sigur şi constant, vor avea parte de cursuri de formare şi, foarte important, vor avea acces la cultura militară occidentală, lucru deloc de neglijat”, a subliniat Aurel Cazacu pentru adevărul.ro.

Conform unor date, în acest moment, România are 70.000 de militari activi, dar numai 60.000 în rezervă, cifră considerată total insuficientă pentru o capacitate robustă de răspuns militar în caz de criză.