Câte zile nu se spală după Bobotează

Există o mulțime de tradiții și superstiții legate de această sărbătoare, iar una dintre ele face referire la spălatul rufelor. Câte zile după Bobotează nu se spală rufe?

În zilele în care sunt sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox, credincioșii știu că nu au voie să spele rufe sau să desfășoare activități în gospodărie.

Când vine vorba despre Bobotează, există o superstiție care spune că nu doar pe 6 ianuarie există interdicția de a spăla rufe, ci aceasta se aplică mai multe zile la rând. Câte zile se spune că femeile nu au voie să spele rufe după Bobotează 2022?

Bobotează 2022. Câte zile nu se spală rufe?

Pe 6 ianuarie 2022 credincioșii sărbătoresc Botezul Domnului sau Boboteaza.

Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și se spune că în această zi toate apele se sfințesc, astfel că este păcat ca femeile să spele rufe. Boboteaza aduce aminte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. În amintirea acestui eveniment religios care are o importanță majoră, în bisericile ortodoxe se sfințește aghiasma mare pe 6 ianuarie, de Bobotează.

Pentru că Botezul Domnului sau Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători de peste an, credincioșii o respectă cu sfințenie.

În această zi nu se muncește, nu se spală rufe, nu se calcă, ci este o zi pe care credincioșii ar trebui să o dedice odihnei și rugăciunii.

O superstiție veche spune că nu doar pe 6 ianuarie, de Bobotează, nu se spală rufe, ci și în următoarele 8 zile care urmează după această sărbătoare. Această superstiție a luat naștere în zonele rurale și s-a transmis din generație în generație, astfel că și astăzi mai este respectată de anumite persoane.

Deși se crede că nu este bine să se spele rufe 9 zile după Bobotează, Biserica Ortodoxă Română nu interzice acest lucru. Chiar dacă oamenii cred că toate apele se sfințesc pe 6 ianuarie, preoții atrag atenția că apă sfințită este doar cea peste care se pogoară Sfântul Duh în timpul slujbei, astfel că dacă este pusă apă sfințită peste o altă apă asta nu înseamnă că automat aceasta din urmă devine sfințită.

„În cadrul slujbei de sfințire a apei citim în stihirile canonului că „firea apelor se schimbă”. Dar acest lucru nu înseamnă că se sfințesc toate apele, ci doar apa asupra căreia se oficiază slujba liturgică a sfințirii. E bine să știm că harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Pe de altă parte, apa sfințită nu este valabilă doar o anumită perioadă de timp. Din acest motiv, precizăm că este greșită credința că până la sfârșitul praznicului, adică 9 zile după Bobotează, apele sunt sfințite și că nu trebuie să o folosim pentru spălat.”, sunt de părere reprezentanții bisericii, potrivit crestinortodox.ro.