Petre Roman și Silvia Chifiriuc pleacă din România. „Scapă de țara asta de doi bani”, a spus fiica lui, Oana Roman. Spre ce țară se va îndrepta fostul premier

Petre Roman a hotărât să plece cu familia peste hotare, după ce a primit o ofertă de nerefuzat din Elveția.

La mulți ani după ce a luat parte la Revoluția din 1989, fostul premier Petre Roman este pregătit să se alăture diasporei. Informația vine chiar de la fiica sa, Oana Roman, care a dezvăluit planurile tatălui său.

Petre Roman are în prezent 75 de ani și a primit o ofertă irezistibilă de muncă în Elveția. El va ocupa funcția de Președinte al Universității din Geneva. Această universitate se numără printre cele mai bune din lume. El va începe o nouă viață alături de soția lui, Silvia Chifiriuc, și fiul lor.

Oana Roman a destăinuit care sunt intențiile lui Petre Roman, citată de Impact: „Ce credeți? Azi mă sună tata. Printre altele, ca și cum mi-ar fi spus că s-a dus la colțul străzii să cumpere o pâine, mi-a spus că în luna decembrie a fost numit Președintele Universității din Geneva. Una dintre cele mai mari universități din Elveția. Mă bucur foarte tare pentru el că scapă de țara asta de doi bani și că oamenii din afară îi recunosc meritele”.

Deși Petre Roman este cunoscut publicului larg prin ce a făcut pe plan politic, el are și o carieră puternică pe plan științific în spate. El este recunoscut pentru cercetările lui din domeniul fizica fluidelor, dar și din domeniul poluării mediului.

În anul 1968, Petre Roman a devenit asistent la Facultatea de Energetică de la Institutul Politehnic București. Ulterior, în 1976, a obținut titlul de șef de lucrări, apoi conferențiar. În 1985 a devenit conducătorul Catedrei de Hidraulică și Mașini Hidraulice de la Facultatea de Energetică.

Acesta a condus cercetări, dar a și realizat o instalație pilot pentru transportul hidraulic al minereului și sterilului cu aplicații în industria minieră. În 1990 a devenit profesor universitar, iar în 2000 a primit untitlu important, acela de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice din Chișinău, Republica Moldova.

De-a lungul timpului, Petre Roman a publicat peste o sută de lucrări științifice în edituri și reviste de specialitate, atât din țară, cât și din străinătate, el fiind și membru al Asociației Internaționale de Cercetări Hidraulice (IAHR).