Decizie de urgenta in Romania! Anuntul facut de Guvern. Este alerta maxima

Alerta MAE! Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunta ca a fost ridicat nivelul de alerta pentru Ucraina la nivelul maxim – „Parasiti imediat tara!”.

De asemenea, MAE le solicita cu insistenta cetatenilor romani sa nu se deplaseze in aceasta tara, iar celor care se afla temporar in Ucraina sa paraseasca teritoriul acestui stat imediat.

De asemenea, MAE le recomanda cetatenilor romani sa se informeze permanent din surse oficiale, sa manifeste atentie sporita si sa respecte reglementarile stabilite de autoritatile ucrainene.

MAE, prin misiunea diplomatica si oficiile consulare din Ucraina, este pregatit sa acorde protectie si asistenta consulara cetatenilor romani de pe teritoriul Ucrainei.

Astfel cum este mentionat si in alerta de mai jos, MAE reitereaza solicitarea catre cetatenii romani care se afla in Ucraina sa-si notifice coordonatele prezentei lor in Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactand telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei Romaniei la Kiev – +380936252717, Consulatul General Cernauti – +380635669918; Consulatul General Odessa – +380955412788; Consulatul Solotvino – +380682140918).

Totodata, MAE reaminteste ca la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activata o linie telefonica dedicata cetatenilor romani care se afla temporar in Ucraina si care solicita protectie si asistenta consulara – telefon 0040 -751.084.537.

In acutuala situatie din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le solicita cu insistenta cetatenilor romani sa nu se deplaseze in aceasta tara, iar celor care se afla temporar in Ucraina sa paraseasca teritoriul acestui stat imediat. Totodata, MAE recomanda ferm evitarea deplasarilor in zona de est a Ucrainei, respectiv in regiunile Donetk si Lugansk, in Peninsula Crimeea, precum si in zona de frontiera din nordul si nord-estul Ucrainei, reamintind cetatenilor romani ca situatia de securitate din aceste zone s-a agravat accentuat.

De asemenea, MAE sfatuieste cetatenii romani sa ramana vigilenti, sa evite aglomerarile mari de oameni, sa se informeze permanent din surse sigure si sa fie in masura sa-si ajusteze prompt planurile de calatorie, in functie de situatia de securitate din zona.

MAE reaminteste ca Romania nu recunoaste anexarea ilegala de catre Federatia Rusa a Republicii Autonome Crimeea si a orasului Sevastopol, care raman, conform dreptului international, parti integrante ale Ucrainei.

MAE recomanda ferm evitarea deplasarilor in Peninsula Crimeea si in zona de est a Ucrainei, respectiv in regiunile Donetk si Lugansk, precum si in zona de frontiera a Ucrainei cu Federatia Rusa si Belarus, reamintind ca situatia de securitate se mentine tensionata si fluida.

In situatii ce ar necesita acordarea de asistenta si protectie consulara cetatenilor romani in Peninsula Crimeea, capacitatea misiunilor diplomatice si a oficiilor consulare ale Romaniei este extrem de limitata.

In conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor si libertatilor cetatenilor si regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea si iesirea strainilor si apatrizilor in/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea si iesirea in/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilita de Regulamentul de intrare si iesire in/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotararea Cabinetului de Ministri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Mentionam ca prezenta in Peninsula Crimeea, cu incalcarea regulilor de intrare si iesire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Ministri al Ucrainei (Hotararea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sanctionata administrativ si penal de legislatia ucraineana.

In conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infractiunile administrative, incalcarea de catre cetatenii straini a Regulamentului de intrare si iesire in/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepseste cu o amenda in cuantum de la 100 pana la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetatenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de actiuni de catre un grup de persoane sau de o persoana, care a facut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infractiune pe parcursul anului in curs, atrage aplicarea unei amenzi in cuantum de la 300 pana la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetatenilor ucraineni.

Nerespectarea procedurilor de intrare si iesire in/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmarind prejudicierea intereselor statului, in conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepseste cu restrictionarea libertatii pe o durata de pana la 3 ani sau cu inchisoarea pe aceeasi durata. Aceleasi actiuni comise in mod repetat se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 ani pana la 5 ani. De asemenea, actiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restrictionarea libertatii de la 5 ani pana la 8 ani.

Contactarea autoritatilor romane
Cetatenii romani pot solicita asistenta si protectie consulara Ambasadei Romaniei la Kiev, precum si oficiilor consulare de la Odessa, Cernauti si Solotvino, in functie de zona in care se afla (pentru circumscriptii consulare accesati https://kiev.mae.ro/node/474 ).

De asemenea, MAE le solicita cetatenilor romani sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand coordonatele personale pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta prin intermediul portalului https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza

Atentionam cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc, ca isi asuma propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, care pot decurge in urma unei situatii de criza in care sunt implicati.

Cetatenii romani care se deplaseaza in strainatate au la dispozitie si aplicatia „Calatoreste in siguranta” (www.mae.ro/app_cs), care ofera informatii si sfaturi de calatorie, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS iti poate salva viata!”.