Ce se întâmplă la Cernobîl după ce zona a fost capturată de ruși

Trupele rusești au preluat controlul asupra centralei de la Cernobîl din norul Ucrainei, locul în care a avut loc cel mai grav dezastru nu.clear din lume, în prima zi a invaziei multiple a Rusiei în Ucraina. Ce se întâmplă în aceste momente cu centrala de la Cernobîl?

Ucraina a informat că centralele nu.cleare operaționale de pe teritoriul ei funcționează în siguranță și nu au fost înregistrate ”distrugeri” la facilitățile de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, a anunțat joi Agenția Internațională pentru Energie Atomică, citând o notificare transmisă de Autoritatea pentru reglementare a energiei nu.cleare din Ucraina, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit ultimelor informații de pe câmpul de luptă, în prima zi de bombar.dament, facilitățile de la fosta centrală nuclea.ră de la Cernobîl au fost capturate joi de trupele rusești, după ce Kremlinul a luat cu asalt Ucraina, a declarat un consilier al președintelui ucrainean.

La scurt timp după ce s-a anunțat că centrala nu.cleară a fost capturată de ruși, Mykhailo Podolyak, un consilier al biroului prezidențial a declarat că: ”Este imposibil să spunem că centrala nu.cleară de la Cernobîl este în siguranță după un ata.c total inutil al rușilor”.

Directorul general AIEA, Rafael Mariano Grossi, a declarat joi, la scurt timp după ce forțele ruse au acaparat centrala de la Cernobîl, că operarea în condiții de siguranță și securitate a facilităților nu.cleare din această zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel.

“Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că “forţe arma.te neidentificate” au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune. Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale site-ului industrial. Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, se arată în declaraţia AIEA.

După cel mai mare dezastru nuclear din istorie, care a avut loc în 1986, în prezent, încă se mai desfășoară activități de gestionare și stocare a deșeurilor nucleare, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de Internet a operatorului centralei chnpp.gov.ua/en/home.