Mobilizare de forțe în spațiul aerian al României. Anunțul MApN:

Ministerul Apărării Naționale a făcut anunțul despre spațiul aerian al țării noastre, în contextul răz.boiului dintre Rusia-Ucraina.

În această perioadă 22 de avioane din trei țări care aparțin NATO sunt dislocate în România.

Mobilizare în spațiul aerian al României
Ministerul Apărării Naționale a anunțat miercuri, 2 martie 2022, că spațiul aerian al României este protejat cu 22 de aeronave din trei țări membre NATO, care au fost dislocate în această perioadă în România.

Este vorba de 8 aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Italiene, 6 aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene ale Germaniei și 8 aeronave F-16 Fighting Falcon ale Statelor Unite ale Americii (USAFE).

Avioanele sunt dislocate la Baza 86 Aeriană din Fetești și la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Potrivit anunțului făcut de Ministerul Apărării Naționale, aeronavele execută misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comanda NATO.

În același timp, avioanele desfășoară antrenamente alături de aeronavele Forțelor Aeriene Române, contribuind astfel la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare.

Misiunile reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare, transmițând un mesaj puternic de solidaritate între aliații NATO, anunță reprezentanții MApN.

Activitățile anunțate de către MApN se desfășoară în contextul în care forța de răspuns NATO a fost activată pentru prima dată în data de 24 februarie, când Vladimir Putin a anunțat că începe operațiunea militară în Ucraina.

Din nefericire, negocierile de luni, 28 februarie, dintre delegația rusă și cea ucrainiană nu au dus la niciun rezultat. Răz.boiul continuă, iar bombar.damentele au fost intensificate. Miercuri, 2 martie, armata rusă a ata.cat al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei: Harkov. Din nou s-au înregistrat pierderi de vieți omenești, precum și pagube materiale semnificative. Rachetele rusești au lo.vit cartiere rezidențiale, iar cele mai grele lup.te s-au dus la Herson și Harkov.

Cel puțin 21 de persoane au fost ucise și 112 au fost rănite în urma bombar.damentelor asupra Harkovului, după cum a anunțat guvernatorul regiunii. De asemenea, Ministrul de Externe al Ucrainei a anunțat că cinci copii cu vârste de 7 până la 11 ani au fost arestați în Moscova, pentru că au afișat mesaje anti-răz.boi.