Tulpina super-mutantă a ajuns în Europa. E alertă în toată lumea

O nouă variantă COVID a fost descoperită în Regatul Unit. Primele indicii sugerează că ar putea fi cu 10% mai contagioasă decât alte mutații.

Autoritățile britanice studiază noua mutație XE, mutație a tulpinilor BA.1 și BA.2, Omicron. Profesorul Susan Hopkins spune că astfel de variante dispar de obicei „relativ repede”.

„Până în prezent nu există suficiente dovezi pentru a trage concluzii cu privire la transmisibilitate, gravitate sau eficienţa vaccinului ”, a declarat Hopkins pentru „The Sun”.
„Cu toate acestea, concluzia necesită o confirmare suplimentară.

XE aparţine variantei Omicron până când pot fi raportate diferenţe semnificative în ceea ce priveşte transmiterea şi caracteristicile bolii, inclusiv gravitatea”, au spus autorităţile sanitare britanice.

Medicii din toată țara se confruntă cu tot mai multe cazuri de gripă și de viroze respiratorii, întrucât numărul acestora a crescut de la căderea stării de alertă. Acestea sunt vizibile atât în rândul copiilor, cât și al adulților, iar multe dintre ele au fost înregistrate în ultimele zile la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

”A crescut numărul de cazuri, și era, de altfel, și normal să se întâmple așa după ce nu s-au mai purtat măștile de protecție, odată cu ridicarea restricțiilor.

Am observat în ultimele zile un trend ascendent în ceea ce privește cazurile de gripă și viroze respiratorii. Majoritatea, din fericire, sunt forme ușoare, iar pacienții pot fi tratați acasă, evident, sub monitorizarea medicului de familie. Din păcate, sunt și cazuri cu complicații, care necesită internare.”, a informat Teodora Moisil, medic primar boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș Timișoara.