7 cauze frecvente care duc la divorț. Femeile se fac vinovate de a 2-a:

Potrivit celor mai recente statistici, aproximatv 53% dintre căsătoriile din America se încheie cu un divorț – sunt pe locul 10 în lume. Pe primul loc e Belgia, cu 71%. În spatele acestor cifre sunt oameni care trec prin traume emoționale și suferă. Multe cupluri nu înțeleg complexitatea căsătoriei, iar „vedem pe parcurs” nu pare să fie o strategie prea bună pentru a ști ce să faci în fața provocărilor inevitabile și neașteptate. Deși răspunsurile la întrebarea de ce divorțează oamenii sunt foarte nuanțate, iată o listă de câteva comportamente care pot duce la despărțire:

1. Acuzațiile
A învinovăți fără dovezi sau întrebări e un „sărut al morții” sigur pentru o căsătorie. Acest comportament poate fi ușor corectat dacă întrebi în loc să afirmi ceva. Dacă anumite lucruri sunt inacceptabile, trebuie să aveți un dialog constructiv.

2. Dependențele
Mulți dintre cei care divorțează se despart de un partener care e dependent de alcool, droguri sau jocuri de noroc. Toate aceste probleme sunt tratabile cu ajutorul terapeuților, consilierilor sau al altor experți, dar numai atunci când dependenții vor cu adevărat să renunțe.

3. Înstrăinarea
Aceasta se manifestă într-o mulțime de feluri. Cel mai proeminent tip e refuzul de a înfrunta o problemă ignorându-ți partenerul sau îndepărtându-te de el. Înstrăinarea e și o formă de abandon. Rezolvarea problemelor este o parte absolut indispensabilă într-o relație.

4. Nevalidarea
Acesta e un mod de a-ți slăbi într-un fel partenerul, un fel de a-l transforma într-un obiect, diminuându-i umanitatea. Singura soluție e să îl vezi pe celălalt așa cum e – ca pe un om care poate greși, dar care merită totuși respect.

5. Controlul și manipularea
Acestea sunt forme de abuz emoțional, pur și simplu. Manipulatorii rareori își schimbă comportamentul, care devine din ce în ce mai rău de-a lungul timpului.

6. Comunicarea ineficientă
Comunicarea bună e baza oricărei căsătorii serioase. Mulți experți afirmă că multe căsnicii ar fi fost salvate dacă soții ar fi învățat să vorbească unul cu celălalt.

7. Minciunile
Minciunile obișnuite deteriorează căsniciile, fie ele mărunte sau mai importante. Dacă ai mințit în legătură cu ceva, poartă-te ca un om mare și recunoaște.