Medicul Adrian Marinescu a facut anuntul: ”In primul rand ar trebui sa le spunem oamenilor ca…”

Ministerul Sanatatii anunta ca a fost diagnosticat un nou caz de variola maimutei in Romania. Este vorba despre un barbat de 32 de ani.

Adrian Marinescu, medic infectionist a spus la Antena 3 care sunt simptomele incipente si cand trebuie sa mergem la medic.

”In primul rand ar trebui sa le spunem oamenilor ca nu trebuie sa fie ingrijorati. Virusul despre care vorbim si care da variola maimutei se transmite cu mare dificultate de la om la un.

Legat de simptomatologie, in primele zile inainte de a avea eruptia vorbim de febra, de durere in gat, dureri musculare, articulare si de ganglioni inflamati. Deci este greu sa ne dam seama in acele zile.

Riscul mai mare de a transmite este in momentul in care apare eruptia, care este caracteristica cu vezicule. Este adevarat ca te poti gandi si la varsat de vant, dar daca ai un ochi avizat, este clar ca poti pune diagnosticul destul de usor.

In concluzie, cred ca in aceste zile, chiar daca sunt cazuri absolut izolate, ar trebui sa fim atenti in raport cu persoanele care au simptomatologie, mai ales daca exista si o eruptie cu vezicule”, a spus Adrian Marinescu pentru sursa citata mai sus.

Cand trebuie sa mergi la medic
”Daca avem o eruptie, trebuie sa ajungem la medic. Poate fi medicul de familie, poate sa fie orice alt medic care sa ne orienteze si sa realizam daca intr-adevar este o suspiciune reala si trebuie sa fie confirmata. Insa in general este un context si in cazul de fata vorbim de un contact direct cu o persoana care a venit din afara Romaniei. Deci lucrurile tin de aceasta ancheta si tin de niste conditii concrete. Nu trebuie sa ne gandim ca probabilitatea de a ma infecta este atat de mare incat, de cate ori fac febra, ma gandesc ca am variola maimutei. In niciun caz”, a explicat medicul.

Cine ar trebui sa se vaccineze
”Indicatia principala, avand in vedere ca nu se transmite cu usurinta, nu discutam despre o imunizare la nivel de populatie, vorbim despre persoane care sunt contacti directi. In momentul in care vom avea un caz confirmat, cei care sunt in contact direct pot sa fie vaccinati. Si ar mai fi un aspect, cei care s-au nascut dupa 1979 au probabilitatea cea mai mare sa nu fie vaccinati si sa fie vulnerabili de a se infecta”, a concluzionat Adrian Marinescu in exclusivitate la Antena 3.