CUTREMUR după cutremur! Casele s-au PRĂBUŞIT

Cutremur după cutremur! Anunțul cumplit a fost făcut chiar acum. Sute de oameni și-au abandonat locuințele din cauza celor două seisme care au avut loc marți, 7 martie 2023, ce au cauzat mai multe pagube materiale. Iată unde au avut loc cutremurele.

Marți, au avut loc două cutreme în sudul Filipinelor, soldate cu pagube materiale și persoane rănite
Marți, 7 martie 2023, au avut loc două cutremure în sudul Filipinelor.

Potrivit informațiilor transmise de Serviciul de Prospectare Geologică al Statelor Unite ale Americii (United States Geological Survey – USGS), primul seism a avut magnitudinea de 6,0 pe scara Richter și s-a produs în jurul orei locale 14:00 (06:00 GMT), la câţiva kilometri de oraşul Maragusan din provincia muntoasă Davao de Oro, situată pe Insula Mindanao, în sudul arhipelagului filipinez.

Din fericire, în urma acestui seism, nu au fost raportate nici victime și nici pagube semnificative.

„Primul cutremur a durat aproximativ 30 de secunde şi a fost urmat de replici”, a declarat, marți, Stephanie Clemen, şeful poliţiei din Tagum, oraș situat la circa 40 de kilometri de Maragusan, relatează agenția de presă AFP.

Al doilea cutremur puternic a avut magnitudinea de 5,6 pe scara Richter și a lovit oraşul vecin New Bataan, aproape trei ore mai târziu, cauzând prăbuşirea mai multor case.

Orele de muncă și de școală au fost suspendate până joi din cauza cutremurelor
Lynne Dollolasa, un oficial al Agenţiei de Gestionare a Dezastrelor din New Bataan, a afirmat că aproape 300 de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele din satul Andap, unde „un anumit număr de case s-au prăbuşit”.

Circa 100 de persoane aflate într-un centru comercial din oraşul Tagum, situat în provincia vecină Davao de Nord, au fost rănite de bucăţile de sticlă care s-au spart în timp ce fugeau din clădire, a povestit Jay Suaybaguio, un purtător de cuvânt al provinciei respective, relatează sursa citată anterior.

Agenţia pentru Gestionarea Dezastrelor din Davao du Nord a postat fotografii pe pagina sa oficială de Facebook în care se vedeau bucăţile de tavan prăbuşite în interiorul Tagum Mall, pagube atribuite „consecinţelor legate de cutremur”.

Autorităţile din Davao du Nord au suspendat activitatea angajaţilor și cursurile elevilor marți, 7 martie 2023, și miercuri, 8 martie 2023, pentru a permite verificarea clădirilor publice şi a infrastructurii.

Conform sursei citate anterior, cutremurele au loc aproape zilnic în Filipine, o ţară aflată în „Cercul de Foc al Pacificului”, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică. Ultimul seism puternic s-a produs în nordul Filipinelor în octombrie 2022 și a avut magnitudinea de 6,4 pe scara Richter.

Seismul a lovit oraşul Dolores din provincia muntoasă Abra, provocând rănirea mai multor persoane, distrugerea mai multor clădiri şi întreruperea electricităţii în cea mai mare parte a regiunii.