Alertă! Românii au primit anumite ordine de chemare în centrele MApN. Comunicatul oficial arată că așa prevede Legea nr. 446…

Ministerul Apărării avertizează asupra răspândirii de noi fake-news-uri pe tema mobilizării rezerviștilor și precizează că este vorba doar de o procedură de rutină.

Precizările Ministerului Apărării Naționale (MApN) vin în contextul în care în spațiul online circulă imagini cu o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situației militare emise recent de unele centre militare de sector ale Capitalei.

MApN explică de ce lumea nu trebuie să se sperie de ordinele de chemare pentru clarificarea situaţiei militare

“În spațiul on-line din România reapar manipulările referitoare la așa-zise ‘pregătiri’ pe care sistemul național de apărare le-ar face pentru mobilizarea rezerviștilor, evident, așa cum s-a mai speculat, cu scopul (ne)declarat de a fi trimiși în războiul din Ucraina (!). Drept ‘dovezi’ sunt invocate o serie de ordine de chemare pentru clarificarea situației militare emise recent de unele centrele militare de sector ale Capitalei.

Așa cum am mai explicat, în această platformă și în alte comunicări oficiale, emiterea ordinelor de chemare pentru clarificarea situației militare de către centrele militare reprezintă o procedură de rutină, prevăzută de Legea nr. 446 din 30 noiembrie 2006 privind pregătirea populației pentru apărare (art. 51).

Aceste documente sunt înmânate, conform art. 45, alin. (1) lit. a) din aceeași lege, de către reprezentanții structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne”, precizează ministerul într-un comunicat de presă publicat pe platforma InfoRadar.

Reprezentanții MApN precizează că este vorba despre o activitate desfășurată permanent de centrele militare județene sau de sector și că nu are nicio legătură cu ”situația de securitate din apropierea granițelor României”.

”Anual, centrele militare județene sau de sector emit pe numele unor rezerviști militari câteva mii de astfel de documente, în funcție de nevoile de actualizare a bazei de date.

Nu este pentru prima dată când, în contextul generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, sunt semnalate știri false și acțiuni de dezinformare pe tema generală a așa-ziselor pregătiri pentru reluarea încorporărilor sau mobilizarea cetățenilor români cu obligații militare, ori în legătură cu așa-zisa implicare a României în război. (…)

Cel mai probabil, intenția din spatele acestor manipulări este de inducere a confuziei, panicii și incertitudinii în rândul populației din țara noastră, pe baza unor speculații și interpretări care nu au legătură cu realitatea”, se mai arată în comunicatul MApN care face apel la prudență și la verificarea informațiilor înainte de a le distribui

În urmă cu doar o săptămână, MApN a semnalat un fake news potrivit căruia SUA și România ar fi convenit asupra deschiderii unei baze militare americane în Deltă. Potrivit informațiilor false care au circulat în spațiul public, înființarea bazei militare ar fi fost deja convenită printr-un acord secret între guvernele român și american.