Sărbătoare mare astăzi! Sâmbăta lui Lazăr.

Sâmbăta lui Lazăr este prăznuită de creștinii ortodocși în ziua dinaintea Duminicii Floriilor. În popor, această zi este cunoscută și ca Moșii de Florii.

Ziua are legătură cu evenimentul Învierii lui Lazăr, descris în Sfânta Evanghelie după Ioan. Lazăr, originar din Betania, era fiul fariseului Simon, în casa căruia s-a pregătit Cina Mântuitorului.

Acesta s-a îmbolnăvit când Mântuitorul era departe de Betania. Surorile sale i-au trimis mesageri lui Iisus, chemându-l să vină repede, dar El a putut să ajungă abia în a patra zi de la moartea lui Lazăr.

Văzând durerea prietenilor și familiei lui Lazăr, Iisus s-a întristat și s-a rugat lui Dumnezeu pentru a-l învia. Apoi, Mântuitorul a cerut celor prezenți să dea deoparte piatra de la mormântul său, după care a zis: „Lazăre, ieși afară”. Lazăr a ieșit așa cum a fost înhumat, înfășurat în giulgiu și cu mahrama pe față.

Tradiții și obiceiuri de Sâmbăta lui Lazăr

Sâmbăta din ajunul Floriilor este cunoscută şi ca Moşii de Florii, când se fac pomeniri pentru sufletul rudelor decedate.

În multe zone rurale, gospodinele fac plăcinte și le dau de pomană celor nevoiași, pentru sufletele celor trecuți în neființă. De asemenea, fetele mai mici pornesc cu colindul și spun povestea Sărmanului Lazăr. Gospodarii le oferă ouă, care vor fi decorate în Joia Mare.

În alte zone, copiii care plec să colinde primesc crenguțe de salcie sfințite la biserică de preotul satului. În cinstea colindătorilor, gazdele își împodobesc casele cu salcie sfințită și le spun cu credință colindătorilor că îi așteaptă și la anul.

Totodată, pe vremuri, la miezul nopții dinspre Florii, fetele fierbeau apă cu busuioc și cu fire de la ciucurii unei năframe furate de la înmormântarea unei fete mari. Ele se spălau cu această apă în Duminica Floriilor, după care o aruncau la rădăcina unui pom fructifer. Se spunea că astfel vor avea părul frumos și bogat.

Ce să nu faci în sâmbăta lui Lazăr

Nu este voie ca femeile să toarcă în această zi, pentru ca sufletele celor decedați care așteaptă la Poarta Raiului să nu se întoarcă pe Pământ. De asemenea, se mai spune că această zi este una dedicată iertării, așa că este bine să îi ierți pe cei care ți-au greșit și să nu te superi sau să te cerți cu nimeni.