Cutremurul care a speriat România! Anunț fulger de la INFP: Presiune enormă…

Cutremurul care a avut loc, marți seară, în Arad a zguduit Europa. Seismul a afectat și alte trei state europene, fiind urmat de 13 replici. Iată ce explicații au seismologii români.

Miercuri, 7 iunie 2023, în cadrul unei conferințe de presă, directorul general al Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Constantin Ionescu, a oferit noi detalii despre cutremurul care a avut loc, marți seară, în Arad. Conform acestuia, seismul s-a simțit și în Ungaria, Serbia și Croația, fiind urmat de 13 replici, cea mai mare replică având magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter.

„Cutremurul s-a produs la adâncimea de 5,6 km, cu o magnitudine de 5,2. Intensitatea a fost de 7 grade mercalli. (…) Avem informații că s-a simțit în Ungaria, Croația, Serbia. Efectele cutremurului nu au fost așa de mari pentru că accelerațiile în zonă au fost mici, cea mai mare accelerație a fost în localitatea Siria, căderi de coșuri, căderi din pereți, sau alte pagube.

S-au produs 13 replici din care cea mai mare a fost de 3,2 grade, iar ultima replică a fost astăzi dimineață, a avut magnitudinea de 2,2. Regiunea seismică e o regiune cunoscută. În istorie se știu că au mai fost cutremure cu magnitudine de 5, ceea ce arată că nu este o zonă singulară sau că acum a început activitatea în zona respectivă”, a declarat, miercuri, Constantin Ionescu.

„În Zona Banatului, a Câmpiei Panonice, cutremurele apar la contactul între Bazinul Panonic și Munții Apuseni. Această zonă este caracterizată de falii cu o orientare N-V, S-E și un alt sistem de falii S-V, N-E. (…) Sursa stresului în această zonă este dată de împingerea microplăcii Adriatice spre nord și rotirea spre est concomitent.

Asta pune o presiune enormă, care e transmisă la Nord și Est către Bazinul Panonic care este constituit dintr-o sumediene de blocuri litosferice care nu toate sunt în același echilibru și acționează asupra celora care sunt într-un echilibru instabil”, a explicat, la rândul său, seismologul Mihai Diaconescu.

Potrivit spuselor sale, undele seismice ale cutremurului din Turcia s-au propagat, parcursul lor afectând zonele învecinate, precum România.

„Microplaca Adriatică a fost afectată spre nord. Asta pune o presiune enormă pe munții Dinarici care o transmite imediat la nord și est către bazinul Panonic, care este constituit dintr-o sumedenie de blocuri litosferice. Acestea nu toate sunt în același echilibru, și acționează asupra acelora care sunt într-un echilibru instabil. De data asta a găsit această zonă la nord de Mureș până în munții Zarandului.

„Efectul acesta al micro plăcii Adriatice este datorat cutremurelor din Turcia. Pentru că am urmărit imediat după cutremurele de 7-8 din Turcia să văd unde apar imediat primele cutremure. Primele cutremure au apărut în bazinul Mării Mediterane, care s-au delasat Cipru, Sudul Greciei, Sicilia, Italia de Sud, Centrală și de Nord, Dalmația”, a precizat seismologul român.

Sursa: revistateo.ro