Cutremur de 7 grade în România! Anunțul cumplit venit chiar de la INFP: A fost destul de puternic

Marți seara, directorul INFP, Constantin Ionescu, a venit cu mai multe explicații la un post de televiziune, după ce în România au avut loc două cutremure. Magnitudinea unui cutremur a fost modificată ulterior, iar Constantin Ionescu a explicat ce s-a întâmplat, de fapt. Despre ce este vorba?

În cadrul unui interviu acordat Jurnalului de seară de la Digi24, directorul INFP, Constantin Ionescu, a explicat că recentul cutremur de 5,2 grade pe Richter din Arad a avut o intensitate epicentrală de 7 grade pe scara Mercali. În zona Aradului, acesta a fost resimțit cu o intensitate de 6. Potrivit lui Ionescu, cutremurele de această magnitudine pot provoca potențial pagube materiale, dar nu de proporții semnificative.

„Cutremurul a avut intensitatea în epicentru de 7 grade Mercali, el s-a simțit în zona Aradului cu o intensitate de 6, ceea ce poate să producă pagube sau anumite crăpături în pereți sau căderea coșurilor de fum, dar nu pagube însemnate.

Poate să avarieze clădiri care nu au fost întreținute sau sunt în stare de degradare.

De asemenea, cutremurul s-a simțit în Ungaria. După cum văd, la Cluj-Napoca s-a simțit cu o intensitate de 4, la Oradea de asemenea. S-a simțit și în Timișoara cu o intensitate de 5-6. Deci cutremurul a fost destul de puternic ca efecte și ca intensitate”, a spus Constantin Ionescu.

Nu în ultimul rând, directorul INFP, Constantin Ionescu a fost întrebat care este motivul pentru care recentul seism s-a simțit de 6 grade, deși INFP a anunțat că a fost de 5,2 grade pe Richter.

„6 e intensitatea. Intensitatea arată efectele cutremurului, pentru că în epicentru a fost de 7 – intensitatea pe Mercali. Magnitudinea reprezintă energia degajată în epicentru și ea nu se modifică cum se modifică intensitatea. Intensitatea scade cu cât te distanțezi față de epicentru”, a explicat directorul INFP.

„În ziua de 06 Iunie 2023, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în BANAT, ARAD un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.2, la adâncimea de 15km”, a fost mesajul inițial al INFP, dar la scurt timp, instituția a venit cu modificări.

În urma difuzării primelor informații, INCDFP a actualizat magnitudinea cutremurului din Arad la 5,3 grade pe scara Richter, cu o adâncime de 6 kilometri.