Noua modă în rândul tinerilor: Merg la culcare devreme și dorm câte 9 ore. „Deodată, e atât de cool”

Tinerii din generația Z adoptă o practică neobișnuită: merg la culcare devreme pentru a asigura cele 9 ore de somn recomandate.

Localurile au intrat în acest joc și, un bar din New York City a început numărătoare de Revelion la ora 20.00, astfel încât clienții să poată ajunge în pat până la ora 23.00.

Persoanele cu vârsta între 18 și 35 de ani au observat o legătură directă între somn și starea lor generală de sănătate atunci când beneficiază de cantitatea adecvată de somn pe timp de noapte, scrie Daily Mail.

Printre ele se numără Emma Kraft, în vârstă de 19 ani, și Madelyn Sugg, în vârstă de 25 de ani, care au adoptat rutina de a merge la culcare devreme și au constatat că acest lucru a adus beneficii vieților lor.

Joyface, un bar din East Village, a ales să se alinieze acestei tendințe tot mai adoptate de tineri și organizează petreceri mai devreme și „matinee-uri”.

„Deodată, e atât de cool și mult mai acceptat să te culci devreme, și toată lumea s-a adaptat”, a spus Kraft.

Potrivit Wall Street Journal, analiza clienților de paturi inteligente Sleep Number a arătat că persoanele cu vârste între 18 și 34 de ani se culcau, în medie, la ora 22:06 în ianuarie anul acesta. Anul trecut, se culcau la ora 22:18.

Kraft, studentă la Universitatea din California, a afirmat că, chiar și când dormea într-o casă alături de alte 65 de persoane, în al doilea an de studiu, se asigura că doarme suficient. „Pentru mine, nimic bun nu se întâmplă după ora 21:00”, a declarat ea pentru Wall Street Journal.

Odată cu schimbarea programului de somn, în care se culcă în fiecare seară în jurul orei 21:30, Kraft a spus că mulți dintre prietenii ei i-au cerut sfaturi despre cum pot face același lucru.

Pe măsură ce au dormit mai mult, un studiu recent a constatat că membrii generației Z au început să prefere să consume mai puțin alcool decât generațiile anterioare, conform Cleveland Clinic.

Deși nu este clar de ce se consumă mai puțin alcool, dr. Akhil Anand, psihiatru specializat în dependențe, a afirmat că pot exista mulți factori care influențează această decizie. Unul dintre aceștia ar putea fi conștientizarea faptului că alcoolul duce la depresie ce poate afecta sănătatea mentală a oamenilor.

În schimb, psihiatrul a sugerat că generația Z a trecut la consumul de canabis ca metodă de reducere a stresului.

Mai mult somn, mai puțin alcool
Stilul de viață fără alcool merge mână în mână cu modelele de somn mai bune, pierderea în greutate și creșterea nivelului de energie. Jennifer Shorr, proprietara Joyface, a spus că barul său a organizat patru „matinee-uri” începând din octombrie, toate începând la ora 17:00.

O altă tânără, Madelyn Sugg, în vârstă de 25 de ani, a început să se culce mai devreme odată cu mutarea în Tulsa, Oklahoma, în noiembrie. Sugg spune că obișnuia să meargă din bar în bar până dimineața.

„Eram speriată de sentimentul acela de FOMO sau de senzația că nu reușesc să construiesc o comunitate, dar s-a dovedit a fi o îmbunătățire în toate aceste domenii”, a recunoscut Sugg. Ea spune că acum preferă să se distreze cu prietenii în jurul orei 17:00 în fiecare joi și să vadă un spectacol de jazz, la ora 18:00, în zilele de luni.

Sugg a dezvăluit că și economiile sale au beneficiat de pe urma schimbării, deoarece a reușit să evite costurile gustărilor și băuturilor de la miezul nopții.

Shorr a spus că în noaptea de Revelion, localul unde a petrecut a organizat o numărătoare inversă pentru anul 2024 la ora 20:00 și a avut o listă de așteptare pentru eveniment de mai mult de 200 de persoane.

În august, New York Post a raportat că un sondaj a arătat că tinerii acordă atât de multă importanță somnului, încât nu reușesc să finalizeze alte sarcini înainte de culcare.