Ce spun medicii despre energizante: „Pot duce la moarte subită”

Preşedintele României are pe masă, zilele acestea, o lege pe care personalul din domeniul sanitar o consideră a fi esenţială pentru sănătatea tinerilor: interzicerea, prin lege, a consumului de energizante de către minori.

Ce spun medicii despre energizante: „Pot duce la moarte subită”
Proiectul de lege a fost adoptat deja pe 20 februarie de Camera Deputaţilor, for decizional, şi a plecat către preşedinte pentru promulgare.

Operatorii economici nu au dreptul să comercializeze sau să ofere cu titlu gratuit, nici prin automate, băuturi energizante către minori. Riscă o amendă de 30.000 de lei, ia dacă fapta este repetată poate fi dispusă măsura suspendării activităţii pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

„Ziarul de Iaşi” a mai scris despre riscurile consumului de băuturi energizante şi anul trecut, pornind de la un caz grav.

Un tânăr de 17 ani a murit în iulie, anul trecut, în timp ce se afla la o şcoală de vară organizată de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (UAIC). Acesta era venit cu un grup de colegi, dormea în campus şi participa la cursuri.

Nicotina + energizante, o combinaţie cu potenţial letal
În timpul nopţii, Yannis le-a spus colegilor că nu mai poate respira, moment în care s-a prăbuşit la pământ şi nu a mai respirat. Unul dintre studenţii UAIC, de la Facultatea de Geografie şi Geologie, a început manevre de prim-ajutor, fiindcă nu mai avea puls.

Manevrele au fost continuate timp de o oră de echipajul de Terapie Intensivă de la SMURD, dar tânărul nu a mai putut fi salvat.

Conform rezultatelor autopsiei realizate de IML şi a mărturiei colegilor, băiatul nu a mâncat în ultimele zile de viaţă, în tabără, spunând că nu are nevoie, şi a consumat des energizante, fiind şi un fumător cunoscut.

De altfel, în seara dinaintea morţii sale, acesta a consumat patru băuturi energizante, din mărturiile colegilor săi, şi a fumat două pachete de ţigări. O combinaţie foarte periculoasă, avertizează specialiştii, care este posibil să fi fost motivul pentru care inima tânărului de 17 ani s-a oprit.

„Din informaţiile apărute până acum înţeleg că tânărul a consumat mai multe băuturi energizante şi ar fi fumat şi două pachete de ţigări peste noapte.

Mai multe studii efectuate ne arată că nicotina plus energizantele în doze mari nu sunt o combinaţie bună. Ambele tahicardizează, mai exact cresc frecvenţa cardiacă. Aduc un risc major de tulburări de ritm cardiac şi pot duce la stop cardiovascular prin tulburare paroxistică de ritm.

Da, este plauzibil să luăm în considerare faptul că această combinaţie ar fi putut declanşa stopul cardiac”, a declarat la momentul respectiv dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog la Spitalul „Dr. C.I. Parhon” din Iaşi, specialist în medicină bazată pe dovezi, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Pentru a înţelege direct efectele asupra inimii am discutat cu prof.dr. Ovidiu Mitu, medic primar cardiolog, care lucrează la Spitalul de Recuperare. Acesta a spus că proiectul prin care le va fi interzis minorilor să achiziţioneze băuturi energizante este unul foarte de apreciat, fiindcă energizantele sunt extrem de periculoase din mai multe puncte de vedere.