Obișnuiești să pui mărar în mâncare? Să nu mai faci asta niciodată! De ce este cea mai mare greșeală

Mararul este cunoscut pentru savoarea pe care o ofera mancarii si proprietatile sale benefice si este des intalnit in bucataria romaneasa.

Semintele si frunzele de marar au valoare medicinala considerabila, datorita uleiului volatil de calitate extras din acestea, bogat în vitamina B si flavonoide.

Mararul este un excelent agent antialergenic, cu diverse aplicaţii împotriva sughiţului si a altor simptome alergice.
Totodata, seminţele si frunzele de marar, mestecate, ajuta la tratarea multor afecţiuni gingivale, si sunt recomandate în igiena orala adecvata, deoarece dezinfecteaza si distrug bacteriile de pe gingii, dinţi.

Insa exista si cateva efecte secundare ale mararului despre care putina lume stie:

Mararul este interzis sa fie consumat de catre femeile însarcinate, deoarece mararul mareste secreţia de hormoni specifici, care la rândul lor pornesc procesul de menstruaţie, un simptom asociat, în multe statistici medicale, cu pierderea de sarcina.
Desi este cunoscut faptul ca mararul este recomandat pentru femeile care alapteaza, exista totusi o reticenta cu privire la acest lucru.

Menţionam mai sus ca mararul ajuta la înlaturarea alergiilor si a infecţiilor bacteriene. Însa, tratarea excesiva a pielii cu ulei sau frunze de marar poate cauza iritarea pielii, mai ales dupa o expunere prelungita la soare.

CITESTE SI: Leușteanul este nelipsit din ciorbele românilor, dar știai cât de sănătos este, de fapt? Iată care este adevărul:
Leuşteanul este o plantă europeană, descoperită şi folosită pentru prima dată în bazinul Mării Mediterane, pe teritoriul Italiei, Greciei şi al Franţei de astăzi. Pe lângă utilitările sale în bucătărie, ca plantă aromatică, studiile ştiinţifice au arătat că în frunzele verzi ale acestei plante se ascund adevărate comori de sănătate, capabile să vindece boli diverse.

Are acţiune antiinflamatorie, antibacteriană, antiparazitară, antivirală, antifungică, stimulează funcţia hepato-biliară, acţiune tonic-aperitivă, creşte pofta de mâncare, diuretică, combate steatoza ficatului, reglează ciclul menstrual şi ameliorează dismenoreea, neurotonic, uşor anticoagulant, sedativ, hipotensiv, efect expectorant în afecţiuni respiratorii, antiinflamator, emolient şi cicatrizant la nivelul pielii în afecţiuni cutanate.

Cele mai importante utilizări terapeutice ale frunzelor proaspete de leuştean ar fi în curăţirea organismului, pentru asta este indicat să se ţină o cură de minimum 2 săptămâni, cu suc de leuştean. Acesta se obţine prin mixarea unei mâini de frunze proaspete, la care se adăugă 100 ml de apă, după care se lasă jumătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Licoarea obţinută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore.

În probleme de digestie, se mestecă 1-2 frunze proaspete de leuş­tean, înainte şi după masă. Acestea sunt un excelent tonic sto­macal, care creşte secreţia de sucuri digestive, alungă inapetenţa şi pune în mişcare tubul digestiv. Se recomandă contra dispepsiei, gastritei hipo şi hiper-acide, diskineziei biliare. Efectele sale sunt puternice şi imediate. De asemenea, frunzele proaspete de leuştean, consumate ca atare, au efecte antiinfla­ma­toare asupra tubului digestiv.

Este un adjuvant în cazul unor probleme legate de piele, contra tulburărilor de pigmentare (pete) ale pielii, se freaca zona afectată cu frun­ze proaspete şi zdrobite de leuştean. Aplicaţia durea­ză cinci minute şi se repetă de două ori pe zi, vreme de o săptămână. Pe timpul tratamentului pielea NU se expune la soare, pentru că pot apărea arsuri. Efectele sunt excepţionale şi în cazul petelor care apar în contact cu diverse substanţe chimice.

Contra reacţiilor alergice la nivelul pielii, se toacă mărunt câteva frunze proaspete, se învelesc într-un tifon şi se aplică pe locul afectat, unde se lasă aproximativ de o oră. Are efecte anti­histaminice directe, diminuează inflamaţia, calmează mâncărimile. Pentru tratarea arsurilor de gradele I şi II, se striveşte o mână de frunze proaspete şi se aplică pe locul afectat, unde se ţin vreme de minimum o oră. Această aplica­ţie are efecte calmante locale, antiinflamatoare, previ­ne infecţia şi grăbeşte refacerea ţesuturilor distruse.
CITESTE SI: De ce nu se prinde leușteanul? Doar așa o să ai o recoltă bogată și sănătoasă! Am aflat secretele grădinarilor profesioniști, pe care trebuie să le înveți și tu!
Ne-am gandit ca ar fi utile cateva sfaturi care sa te ajute sa rezolvi problema cand nu se prinde leusteanul.

– In primul rand, trebuie spus ca leusteanul este o planta solida, robusta, perena care nu are inamici naturali si care se poate dezvolta spectaculos, daca reusesti si depasesti dificultatea de a prinde leusteanul.

Iata care sunt problemele si cele mai bune sfaturi pentru a prinde leusteanul.

– Cumpara seminte de la producatori de incredere.

Leusteanul din seminte se prinde mai bine si mai sanatos decat transplantarea unei radacini care se compromite foarte usor dupa ce este scoasa din pamant.

– Planteaza semintele intr-o jardiniera in casa. Tine semintele in apa pentru doua-trei ore inainte de a le semana si cerne pamantul inainte de semanare.

– O buna solutie pentru a prinde leusteanul este sa folosesti pamant de gradina amestecat cu pamant de flori. Leusteanul nu suporta pamantul lutos si nici pe cel calcaros, avand intotdeauna nevoie de pamant care sa dreneze bine apa si ceva mai tasat. Aceasta este una din conditiile esentiale pentru a prinde leusteanul.

– Un alt secret pentru a prinde leusteanul este acela al momentului in care alegi se semeni semintele. Ori toamna, de la finele lui octombrie, pana la mijlocul lui noiembrie, ori primavara in martie, dar pana la jumatatea lunii.

– Leusteanul este o planta solida si rezistenta la maturitate,

dar in primele luni de vegetatie este delicat si sensibil asa ca daca il sadesti in gradina protejeaza plantele mici cu o folie de plastic sau cu un clopot de sticla, in fiecare noapte pana la finele lui aprilie. Este un bun truc care te va ajuta sa prinzi leusteanul.

– Unul din detaliile de care trebuie tinut cont pentru a creste frumos leusteanul este gradul de insolatie la care acesta este supus.
Leusteanul are nevoie de soare, dar prefera lumina de dimineata si lumina indirecta, fiind mai bine adaptat pentru zonele umbrite si mai umede ale gradinii.

– Transplantarea radacinii intr-un loc foarte insorit poate sa fie fatala leusteanului care are nevoie de ventilatie buna si trebuie ferit de actiunea soarelui de la amiaza.

Nu-l planta langa ziduri, langa pereti. Cel mai bun loc pentru a se prinde leusteanul este sub copacii cu umbra rara, in zonele umbrite sau la marginea gradinii in locurile mai joase.

– Recoltarea nu se face niciodata mai devreme de 6-8 luni de la rasarire si trebuie facuta cu multa economie in primul an de viata.