Cine este Mihai Rădulescu, românul care le-a ajutat pe Elena Udrea şi pe Alina Bica să se stabilească în Costa Rica

Reţinerea şi apoi arestarea Elenei Udrea şi a Alinei Bica, săptămâna trecută, a adus în discuţie modul în care cele două au ajuns în Costa Rica.

Într-o investigaţie, realizată în primăvară de Rise Project în colaborare cu săptămânalul Semanrio Universidad din Costa Rica se arată că iniţial Alina Bica, apoi şi Elena Udrea, au fost ajutate de un român, un afacerist care are de câţiva ani cetăţenie costaricană, în urma căsătoriei cu o tânără din acea ţară. Legea în Costa Rica prevede că un străin căsătorit doi ani cu un costarican are dreptul la cetăţenie. Ceea ce a şi făcut Mihai Rădulescu, iar paşaportul de Costa Rica este extrem de important în condiţiile în care această ţară nu permite sub nicio formă extrădarea cetăţenilor ei.

Conform Rise Project, Mihai Rădulescu s-a mutat încă din 2012 în Costa Rica. El fusese arestat de două ori în anii ‘90. Prima dată, în 1991, pentru complicitate la furtul dintr-un magazin din Bucureşti, a doua oară, în 1995, pentru fals şi evaziune fiscală. Înainte însă să plece în Costa Rica, Mihai Rădulescu a fost anchetat de DNA pentru afaceri care ar fi produs pagube de milioane de euro firmei Electrica Serv SA, companie de stat care se ocupa, în principal, cu întreţinerea liniilor electrice în România şi al cărui director era. Aceeaşi investigaţie a Rise Project arată că Mihai Rădulescu a fost urmărit penal în 2008 pentru că în anul anterior a semnat în numele Electrica Serv un contract de împrumut în valoare de circa 332.000 euro pentru achiziţionarea unui utilaj de forare orizontală. Echipamentul nu a fost livrat niciodată.

Ajuns în Costa Rica şi devenit în doar doi ani cetăţean al respectivei ţări, Mihai Rădulescu are şi acolo o istorie. Jurnaliştii de la Semanrio Universidad spun că procurorii din Costa Rica sunt aproape de finalizarea unei ample anchete al cărei subiect este Rădulescu. Ei au comasat într-un singur dosar şapte capete de acuzare împotriva românului. Între acestea: atacarea cu ulei încins a vecinilor dintr-un complex de vile, construirea unui sistem de ţevi ascuns pentru a inunda casa unor alţi vecini, lovirea în repetate rânduri a maşinii unui avocat din acelaşi complex, ignorarea unui ordin municipal de încetare a unor modificări ilegale aduse vilei în care locuieşte şi altele.

Printre altele, Mihai Rădulescu se pare că ”rezolva” şi problemele unor români care îşi doreau să se stabilească în Costa Rica. Bica şi anturajul ei, dar şi Elena Udrea, nu au fost primii români cu probleme penale pe care Mihai Rădulescu i-a găzduit şi cărora le-a oferit serviciile sale în Costa Rica.