În ultima perioadă vremea a cam luat-o razna. Vara anului 2018 a fost, fără doar și poate, una atipică, cu ploi torențiale și temperaturi care au depășit 30 de grade foarte rar și se pare că și iarna va fi la fel.
Mai exact, conform estimărilor făcute de meteorologi, iarna va fi lungă în acest an, din cauza unor curenți ce-și modifică traiectoria.
Suntem deja obișnuiți să dăm vina pe încălzirea globală pentru toate capriciile vremii, dar, după cum s-a dovedit, ne-ar putea aștepta o răcire globală. Oamenii de știință susțin că planeta noastră a intrat într-un nou ciclu climatic caracterizat printr-o scădere a temperaturii.
Conform calculelor acestora iarna viitoare va fi cea mai rece în ultimii o sută de ani. Schimbarea radicală a climei va provoca simultan două fenomene naturale: scăderea activității solare și schimbarea direcției fluxului maselor de aer.
Prognoza meteo pentru iarna 2018-2019.
Primii care au vorbit despre iarna grea care ne așteaptă au fost climatologii britanici. Ei au descoperit că temperatura din Atlantic a crescut cu o fracțiune de grad și au comparat deviația curenților oceanici cu direcțiile curenților de aer. Conform previziunilor temperaturile scăzute vor începe a se simți încă de la mijlocul lunii octombrie, iar mai târziu, în lunile de iarnă, Europa se va confrunta cu înghețuri de 25-30 grade.
Pentru locuitorii Siberiei această temperatură nu este neobișnuită, dar pentru europeni este mai problematică.
Europa se pregătește deja pentru o iarnă rece, confirmând astfel că previziunile climatice nu sunt doar niște zvonuri.
Anterior cercetătorii de la Universitatea din Northumbria din Marea Britanie, care au analizat ciclurile de activitate a energiei solare, au raportat că peste 5-10 ani pe planeta noastră ar putea să o aștepte o răceală globală.
O activitate redusă a Soarelui, conform experților, se așteaptă în perioada 2022-2040, astfel încât în următorii ani aceasta ar putea să scadă până la minimul secolelor XIV-XVII, perioadă care a fost numită Mica Eră Glaciară.
Această eră a adus schimbări fatale în Europa. Doar între 1315 și 1317 în Europa, din cauza foametei provocate de frig, a murit aproape un sfert din populație. În acești ani au înghețat: Tamisa, Dunărea, canalele din Amsterdam și chiar Marea Adriatică.
Cel mai rece a fost în anii minimului Maunder, între 1645 și 1715. În acea perioadă erau foarte puține pete solare pe soare. Doar 40-50, în loc de 40-50 de mii care sunt de obicei. Astfel de fenomene sunt ciclice și se produc la fiecare 300-400 de ani.
Potrivit experților, noul minim Maunder poate începe peste 5-6 ani.
Astfel verile vor fi mai răcoroase și iernile mai reci și mai lungi. Ciclul activității solare scăzute va fi de două ori mai scurt decât cel de acum 400 de ani și nu va dura 60 de ani, dar 30.