Sepiile pot să își recunoască prada fără să fi ieșit încă din ouă, iar puișorii de găină care tocmai au eclozat știu deja cum să interacționeze cu părinții. Și oamenii pot să învețe niște lucruri înainte de a se naște.
Iată opiniile oamenilor de știință despre cum și ce învață copiii cât se află încă în pântecul mamei:
1. Învață să simtă gustul
Poate să îți placă gustul unui aliment dinainte de a te naște? Această întrebare l-a interesat pe profesorul Peter Hepper de la Universitatea Regală din Belfast. Împreună cu colegii săi, el a studiat 33 de copii ale căror mame au mâncat sau nu usturoi.
Usturoiul nu a fost ales la întâmplare – sucul său rămâne în corp pentru mai multe ore după consumare. Copilul îl poate gusta, înghițind lichidul amniotic, din cea de-a zecea săptămână. Mai mult decât atât, gustul poate fi transmis direct din sângele mamei în sângele copilului. Se pare că acei copii ale căror mame au consumat usturoi în timpul sarcinii se bucurau de cartofi cu usturoi chiar și când aveau 8-9 ani. La fel se întâmplă și cu sucul de morcovi. Copilașilor de 5-6 luni le place sucul de morcovi, dacă mamele au consumat asta când erau însărcinate.
2. Învață să audă sunetele
O echipă de oameni de știință finlandezi a efectuat un experiment în care un grup de femei aflate în ultima parte a sarcinii a ascultat în fiecare zi balada pentru copii ”Twinkle Twinkle Little Star”.
Un alt grup nu a ascultat deloc această melodie. Pentru a vedea cum reacționează copiii s-au folosit encefalograme – au fost înregistrate semnale continue care veneau din diferite părți ale corpului. Creierul copiilor care au ascultat melodia înainte de naștere aveau impulsuri mai puternice decât cei care nu o ascultaseră. Mai mult decât atât, ei își dădeau seama când melodia era cântată greșit și reacționau la asta, iar celorlalți nu le păsa dacă se schimba vreo notă sau nu. Aceste lucruri sugerează că noi învățăm și ne amintim melodiile pe care mamele noastre le ascultă în timpul sarcinii.
3. Învăță să recunoască vorbirea
Un psiholog de la Universitatea din New York a comparat reacțiile nou născuților la vorbirea umană și la alte sunete. Experimentul a arătat că nou născuții preferă sunetele limbajului omenesc.
Mai mult decât atât, ei învață sunetele limbii lor native și le ascultă cu mare plăcere. De exemplu, copiii francezilor făceau mai multe eforturi când auzeau franceză pură decât franceză amestecată cu rusă. Se pare că bebelușii pot să recunoască sunetele limbii lor native nu numai atunci când le vorbește mama, ci și când sunt rostite de alți oameni.
Studiul e util deoarece a dovedit că e important să fii deosebit de atent/ă la sunetele din preajma femeilor însărcinate. Dacă sunt multe sunete mecanice în camera de spital, copii și le vor aminti pe acestea în locul sunetelor articulate, iar acest lucru ar putea să ducă la probleme cu învățarea limbajului, în viitor.