9 lucruri pe care orice COPIL trebuie să le știe până la 10 ani:

Atunci când devii părinte îți asumi responsabilitatea pentru viitorul copilului tău. Toată lumea vrea să aibă niște copii buni, sinceri, simpatici și curajoși, dar aceste calități nu apar ca din senin. Poți avea succes numai dacă îi oferi o educație bună și un exemplu personal. Iată câteva lucruri pe care s-ar putea să vrei să le spui copilului înainte ca acesta să împlinească zece ani:

9. Ar trebui să îi respecți atât pe băieți, cât și pe fete, pentru că suntem cu toții egali

Respectul pentru ceilalți este ceva important, iar copilul tău ar trebui să învețe să îi respecte inclusive pe copiii de aceeași vârstă, indiferent de sex.

8. Nu-ți fie frică să faci o greșeală

A învăța din greșelile altcuiva este un talent rar. Important e să reușești să înveți din eșecurile tale. Copilului tău nu ar trebui să îi fie frică să piardă sau să facă o greșeală.

7. Cunoștințele sunt mult mai importante decât notele

Unii părinți se supără foarte tare atunci când copiii nu iau notele pe care ei și le-ar fi dorit. Totuși, notele bune nu indică neapărat inteligența. Ar trebui să îi explicit copilului că nu notele contează, ci cunoștințele acumulate.

6. Părinții tăi nu sunt dușmanii tăi. Poți să le ceri ajutorul

Nu e ușor să devii prietenul copilului tău, mai ales dacă acesta are deja propriul cerc. Nu insista prea mult și arată-i că poate avea încredere în tine. Evită să țipi sau să îi ții niște predici lungi.

5. Fii întotdeauna pregătit să te aperi

Unii părinți îi respectă mai mult pe profesori decât pe copii. De aceea, copilul tău ar putea crește având probleme de siguranță de sine și fiind incapabil să se apere. Explică-i copilului că respectul este important, la fel și capacitatea de a-și apăra punctul de vedere.

4. Nu face ceva ce nu-ți place doar pentru a obține aprobarea cuiva

Copiii cred că e foarte important să fie populari și încearcă din răsputeri să fie văzuți așa. Folosește puterea exemplului personal și arată-I copilului că e mult mai bine să fii o persoană onestă și respectabilă decât să treci peste convingerile tale pentru a obține aprobarea cuiva.

3. Dacă nu înțelegi pune întrebări

Să pui întrebări e absolut normal și e mult mai bine decât să te prefaci că înțelegi totul. Copilăria e cel mai bun moment pentru a afla asta.

2. Respectă mediul

De câte ori nu ne plângem că străzile sunt murdare sau că cineva a călcat pe flori? Respectul pentru natură trebuie să înceapă de acasă. Începe cu tine, iar apoi cultivă această calitate și la copilul tău, dacă vrei rezultate vizibile.

1. Învață să spui nu

Învață-ți copilul să spună „nu” adulților, profesorilor și chiar ție. Vrei să crești un om cu o personalitate puternică, nu o persoană care se supune oricărei comenzi, nu? Abilitatea de a spune „nu” îi va folosi foarte mult când va fi adult.