De ce nu trebuie să plantezi brad lângă casa

Există o serie de superstiţii legate de plantarea brazilor în curtea casei şi toate arată că nu este deloc bine să faci acest lucru şi că bradul plantat în grădină aduce mare ghinion.

În Moldova, se spune că dacă plantezi un brad în curte, m.are cineva din familie.

În Muntenia, există superstiţia că bradul plantat în grădina casei aduce ghinion în familie.

De asemenea, bătrânii spun că nu este deloc bine ca o familie să planteze în brad în curtea deoarece, mai devreme sau mai târziu, se va destrăma.

„Am auzit de multe ori superstitia asta, inca de cand eram copil si locuiam in Colentina , unde aveam un brad mai inalt decat casa. Da, multa lume crede ca bradul aduce ghinion celor care il au in curte. Am si acum cativa vecini care cred asta, drept pentru care, de-a lungul timpului m-am ales cu cativa brazi si molizi de toata frumusetea, primiti de pomana, care acum sunt mari si stufosi. Chiar nu inteleg superstitia asta cu brazii, pe cuvant! Daca pe cea cu pisica neagra o mai accept ( reminiscente din Evul mediu), ori sa intalnesti pe popa in drum ( multora le e frica de preot) si altele, pe asta cu bradul chiar ca n-o pricep! De ce brad si nu castan, ori salcam, ei?

Ca sa ma lamuresc si eu care-i treaba cu superstitia cu bradul, am cautat azi pe net si am gasit pe un site al unei biserici ( deci treaba serioasa, da?), care da cateva explicatii privind falsele superstitii.

Dacă ai un singur brad în curte, să-l tai ca să nu rămâi singur.

Alta păcăleală. Într-o zi vei rămâne singur sau va rămâne singură, cum o vrea Dumnezeu. Bradul din curte sa nu-l tai, pentru că plantele şi mai ales arborii nu ne pot influenţa viaţa decât în măsura în care le folosim în tratamente naturale (seminţele, coaja, rădăcinile, etc). Cum poate acest brad sa ne aducă rău în familie, când Iisus spune: „Nici un fir din părul capului vostru nu va cădea fără ştirea lui Dumnezeu”. BRADUL ÎN POPOR ESTE SIMBOLUL VIEŢII VEŞNICE.”