Casa de 10.000 de euro

Casa de 10.000 de euro este un vis care poate deveni realitate in anumite conditii. Prima dintre ele este sa ti-o poti construi si amenaja singur, pentru a nu mai da banii pe manopera.

Casa de 10.000 de euro are o suprafata construita de doar 50 de metri patrati. Cea mai mare camera este livingul de 13,5 metri patrati. Domitorul are 7,9 metri patrati, bucataria open space – 5,1 metri patrati, iar baia – 5,2 metri patrati.

Practic, ofera aceleasi conditii ca un apartament cu doua camere, dar cu avantajul ca are si curte. Asa cum va asteptati, probabil, pretul terenului nu este inclus in cei 10.000 de euro. Suma acopera doar materialele de constructie.

Casa de 10.000 de euro, costuri suplimentare
Autorul estimarii acestui cost mic a vrut sa vina in ajutorul celor care s-a putea lasa pacaliti de unii constructori care afiseaza preturi derizorii. Asa ca prezinta si celelalte costuri care apar la construirea unei case.

Astfel, proiectul, autorizatia si alte acte necesare costa minimum 1.000 de euro. Inca 1.200 trebuie pusi deoparte pentru racordarea la utilitati, iar sistemul de incalzire costa cel putin 700 de euro.

Manopera umfla bugetul
Pentru ca estimarea a fost facuta fara a lua in calcul manopera, e bine a stiti ca aceasta este cam 50% din valoarea casei. In acest caz, aproximativ 5.000 de euro. Puteti economisi acesti bani daca va pricepeti sa va ridicati casa singur, incepand de la fundatie si terminand cu finisajele.

Daca nu, spune autorul estimarii, costurile totale merg spre suma de 20.000 de euro.

Atentie la procurarea materialelor
Daca, in cele din urma, ati apelat la un constructor, trebuie sa fiti foarte atenti daca acesta spune ca stie el unde gasiti materiale ieftina si bune. Este posibil sa aiba deja o intelegere cu vanzatorul si nu una care sa va avantajeze neaparat.

Mai bine va implicati personal, analizati ofertele de materiale de pe piata, va documentati, mai intrebati oameni care se pricep si nu va lasati pe mana constructorului. Asta pentru ca vreti sa va incadrati in cei 10.000 de euro si lucrarea sa fie facuta cu materiale de calitate.

O casa la rosu se ridica in aproxmativ 2-3 luni. Apoi trebuie sa asteptati alte 3-4 luni pentru a evita aparitia igrasiei, a umiditatii si a fisurilor in pereti. Abia apoi va puteti apuca de finisaje, care dureaza si ele inca 2-3 luni.

Sursa: casepractice.ro