Cum se inmulteste orhideea. Cele mai eficiente metode

Cum se înmulţeşte orhideea. În cazul în care vă plac aceste flori, trebuie să știți că le puteți înmulți pe ce cele pe care le aveți deja.

Aceste superbe flori apar din ce în ce mai des în locuințele românilor. Frumoase, accesibile ca preţ şi uşor de îngrijit, orhideele îţi vor schimba decorul anost din locuinţa. Dacă îți dorești mai multe astfel de flori în casă trebuie să știi că le poți înmulți!

Cum se înmulţeşte orhideea
În cele ce urmează vă prezentăm cele mai simple și eficiente metode prin care poți înmulți orhideele.

1. Butăşirea
Anumite soiuri de orhidee nu fac nici pui, nici bulbi. În această situaţie, apelează la înmulţirea prin butăşire.

Butaşii se obţin de la planta matură, din bucăţi de tulpină cu 2-3 noduri. Aceştia se ţin într-un vas cu apă la lumină şi căldură până când fac rădăcini.

Când rădăcinile au aproximativ 5 centimetri, se vor planta în ghiveci cu un amestec special de turbă.

Nu aşeza orhideele în lumina directă a soarelui pentru că planta va arde (frunze îngălbenit şi pete negre).

Udă orhideele moderat (7-9 zile, fără să laşi apa în farfurioară). Foloseşte apă de ploaie sau apă de la robinet pe care ai decantat-o minimum 24 de ore. Nu uda frunzele pentru că există riscul să putrezească.

2. Cum se înmulţeşte orhideea prin metoda keiki
Pentru aceasta metodă de înmulţire e nevoie de un mediu mai umed, turbă pentru orhidee şi pietriş. Turba se poate cumpăra de la orice magazin în care se vând flori.

Lăstarii (keiki) se dezvoltă pe planta mama şi dacă au umiditate suficientă îşi dezvoltă şi rădăcini care pot fi ușor desprinse şi replantate.

Stimulează puiul să facă rădăcini. Învelește punctul de unire dintre tulpina mama şi keiki cu turba pentru orhidee. Ghiveciul cu planta se aşază pe o tăviţă cu pietriş, într-un loc luminos şi călduros. Pietrişul trebuie ţinut umed în permanentă pentru că vaporii de apă vor stimula creşterea rădăcinilor.

Când rădăcinile noii plante ating aproximativ 5 centimetri, se poate planta în noul ghiveci. Acesta va fi umplut cu pământ special pentru orhidee, va avea găuri laterale şi va fi transparent!

3. Împărţirea tufei
Cum se înmulţeşte orhideea. Anumite specii de orhidee cresc precum tufele, dezvoltând mici bulbi. La fiecare 3 ani, plantele mature trebuie replantate şi acesta este momentul ideal de împărţire a plantei.

Poţi opera cu un cuţit bine ascuţit, cu mare atenţie, pentru a nu răni micii bulbi. Apoi replantează în ghivece separate.