Cum se plantează trandafirii corect toamna

Trandafirii ne înfrumusețează curtea. Roşii, galbeni, căţărători sau clasici, ei se potrivesc în absolut orice decor. În plus, nu sunt deloc pretenţioşi. Vor lumină din belşug, dar nu să stea în bătaia directă a razelor solare. Le place apa, dar să nu fie prea multă. Vara înfloresc foarte frumos. Întrebarea este când trebuie puşi în pământ? Se plantează trandafiri toamna sau nu?

Conform grădinarilor profesionişti, sunt două perioade propice pentru plantare şi anume toamna (din septembrie şi până în noiembrie, înainte de îngheţ) şi primăvara (din martie şi până în mai). Sapi o groapă mai adâncă, pregăteşti mocirla şi pui trandafirul cu tot cu rădăcina în ea. Şi totuşi uneori nu se prinde ori nu are suficientă putere de a dezvolta frunze. Unde am greşit?

Cum se plantează trandafirii corect?
Dacă optezi pentru plantare toamna, atunci trebuie să ştii din start că acești trandafiri au nevoie de protecţie suplimentară pentru a trece cu bine de iarnă. Lăsându-i la voia întâmplării, e foarte probabil să degere, iar în primăvara să se usuce.
Trandafirii se pun în pământ fie cu rădăcină, fie ca tineri vlăstari, recoltaţi dintr-o tufă. Indiferent de alegere, trebuie să sapi o groapă, să faci în ea mocirlă (din apă, pământ şi nutrienţi), să pui trandafirul în ea, apoi să-l acoperi cu un PET de 2 litri, cu capacul pus şi cu fundul tăiat. Pasul final constă în sigilarea PET-ului de jur împrejur, cu pământ umed. Astfel te asiguri că nu va intra foarte mult aer rece, pe parcursul iernii.

Se plantează trandafiri toamna?
Da, se plantează. Şi se spune că e cel mai bine să îi pui în pământ toamna. De ce? Pentru că, fiind un anotimp ploios, solul se tasează bine de jur împrejurul rădăcinilor, iar acestea au umiditate şi pot să se dezvolte uşor după aceea. În plus, dacă înrădăcinarea începe toamna, trandafirul are putere mai multă să facă faţă la gerul din iarnă, iar anul viitor va avea mult mai multe flori decât trandafirii puşi primăvara.

Respectă următoarele reguli pentru ca trandafirii să ţi se prindă:

  • alege pentru ei un loc însorit. Le place lumina naturală, dar totuşi să nu stea foarte mult timp în bătaia directă a razelor solare, întrucât se pot pârli;
  • îi place solul constant cu umiditate. Dacă pământul se usucă, nu se va dezvolta. Iar dacă apa bălteşte, exista riscul de a putrezi rădăcinile;
  • când sapi groapa, asigură-te că e suficient de lată, pentru ca rădăcinile să aibă loc unde să se dezvolte şi să nu stea înghesuite;
  • mocirla nu se face cu bălegar de grajd, întrucât arde rădăcinile. Ea constă în apă, pământ şi nutrienţi din farmacia fitosanitară. Azotul, spre exemplu, ajută la înrădăcinare. Totuşi, nutrienţii nu trebuie puşi toamna, întrucât planta se pregăteşte de pauză vegetativă. Primăvara e momentul propice pentru stimulenţi de creştere;
  • după ce ai pus rădăcinile în groapă şi ai acoperit cu pământ, tasează uşor ca să elimini golurile de aer;
  • nu planta un trandafir în acelaşi loc în care a fost altul. Dacă totuşi nu ai de ales, schimba pământul de acolo.
  • Sapă din el cam 50 cm adâncime, pe o suprafaţă de aproape 1 metru pătrat;
  • respectă distanţa dintre trandafiri. E foarte tentant să-i plantezi unul lângă altul, ca să aibă aspect mai mult decât plăcut, dar rişti să-i sufoci. Trandafirii urcători au nevoie de un spaţiu de minim 1.5 metri, iar cei cu floare medie sau mare cam de 50 cm.