Construirea unui coteț pentru găini

Creşterea găinilor este o activitate foarte utilă de care de poţi ocupă şi într-o curte mică pentru a beneficia de produse alimentare de baza proaspete şi sănătoase. Construirea unui coteţ pentru găini este primul lucru pe care îl ai de făcut şi nu este greu le creezi condiţii optime şi pe o suprafaţă limitată. Va prezentăm paşii pe care îi aveţi de urmat şi modele de coteţe pe care le puteţi prelua pentru a desfăşura această activitate în propria curte.

Dimensiuni şi amplasare:

Pentru 10 găini, este nevoie alocaţi o suprafaţă de 2,6/1,5 metri. Dacă totuşi dispuneţi de suficient spaţiu, puteţi adapta modelul în aşa fel încât aveţi câte 1 metru pătrat pentru fiecare pasăre. O volieră ideală pentru 10 păsări ar avea o suprafaţă de 2×7 metri.

Înălţimea coteţului o veţi calcula în aşa fel încât aveţi acces uşor înăuntru pentru curăţenie.

Deoarece găinile iubesc căldură şi se feresc de curent, atât coteţul, cât şi volieră trebuie amplasate pe un loc bine luminat, uscat şi plan. Într-o zona joasă va fi mereu umed, iar pe unaridicatăvânt. Totuşi, nu se acumuleze apă în timpul ploilor abundente alegeţi un teren uşor ridicat.

Proiectaţi coteţul în aşa fel încât ieşirea în volieră fie orientată spre sud, pentru solul fie cât mai bine încălzit.

Temelia:

1. Pentru început se îndepărtează stratul superior al solului la o adâncime de 35 cm.
2. Pe deasupra se montează un pat de pietriş şi nisip cu înălţimea de 10 cm.
3. Cofrajul îl vom realiza din scânduri cu o grosime de circa 2,5 cm.
4. Apoi, din nuiele de 8 mm grosime vom confecţiona carcasa de armătură, peste care vom turna beton (M300) şi îl vom lasă se usuce în jur de 3 săptămâni.
5. După ce betonul se va întări vom instala podeaua de scânduri.

Dacă totuşi omiteţi fundaţia, cel puţin îngrădiţi perimetrul de sub coteţ cu ajutorul unor table din fier (băgate în pământ la 30 cm adâncime) pentru a proteja găinile de rozătoare.

Podeaua:

Pardoseală se construieşte din materiale durabile şi uscate lutul cu pleava, scândură, cimentul. Pe deasupra se pune un aşternut din rumeguş, nisip sau paie tocate asigure igienă. Pe timp de iarnă, pentru o izolare termică bună, culcuşul va fi de cel puţin 20 cm.

Pereţii:

Puteţi opta pentru grinzi, bârne sau cărămizi din chirpici, care sunt trainice şi uscate. Astfel, adăpostul va fi călduros iarnă şi răcoros vara.

Montaţi structura din grinzi şi căptuşiţi-o cu scânduri, între care se pune un material termoizolant (rumeguş, vată minerală, paie). Pentru căptuşeală se mai pot folosi lambriuri, plăci PALsau placaje.

Acoperişul:

Un acoperiş în două pante asigura cel mai bine scurgerea apei şi nu reţine zăpadă, iar şipcile şi bârnele vor face încăperea mai înalta. învelitoare vom utiliza papură, ardezia, şindrilăsau ruberoidul. Tavanul se va căptuşi cu plăci PAL şi vată minerală, pentru o izolare mai bună.

Ventilarea:

Elementul definitiv îl constituie ventilarea corectă, deoarece bună circulaţie a aerului este garantul curăţeniei şi productivităţii păsărilor.

Încăperea trebuie prevăzută cu geamuri pentru lumina şi aerisire ce nu vor depăşi 1/12 din suprafaţă podelei. Pe lângă geamuri se pot folosi şi ţevi de aerisire. Lângă stinghii va fi ţeavă cu rol de hotă, iar o altă se va fi fixă mai sus, la jumătate de metru, mai departe de stinghii pentru a asigura fluxul aerului. Coteţul trebuie prevăzut cu uşa şi gură de acces în volieră.

Iată şi alte modele: