Case sferice la preț de apartament! Sunt construite de un român și sunt la mare căutare

Alexandru Dinulescu este inginerul care a gândit un model de business inedit pe piața din România. El construiește case sferice la un preț de apartament. Vorbim despre acele domuri geodezice pe structură de lemn, pe care le găsim la americani.

Domurile sunt construcții cu formă sferică împărțită triangular. „Mai pe înțelesul tuturor, o jumătate de minge de fotbal în care pentagoanele și hexagoanele de pe ea se împart în triunghiuri echilaterale“, explică Alexandru Dinulescu. Cunoscute drept casele viitorului, aceste construcții spectaculaose sunt foarte eficiente din punct de vedere energetic și ecologic. Conform spuselor sale, casa Dom poate să aibă orice deschidere, dar cel mai mare diametru este cel de 680 de metri, și orice destinație, de la casă de locuit, show-room sau restaurant, pentru că nu are nevoie de susținere, decât perimetral.

În același timp, în construcția caselor rotunde se folosesc cu 40% mi puține materiale de construcție decât pentru o casă obișnuită, aceste tipuri de locuințe sunt luminoase, rezistente la cutremur și reduc costurile de încălzire cu aproximativ 80%. În ceea ce privește prețurile, pentru un metru pătrat costul este cuprins între 400 și 450 de euro, astfel că pentru un dom de 100 de metri pătrați, prețul este în jur de 45 de mii de euro și include toate materialele de construcție și costurile de instalare.

Dată fiind structura lucrărilor, inginerul spune că face doar 12 lucrări de acest tip pe an. În opinia sa, un „boom“ de orice natură, cnduce la eșec. „Nu cred în salturi și dezvoltări spectaculoase. Avem modelul perfect sub ochii noștri: natura! Oare nu mai vedem că fiecare ființă vie, plantele, copacii, absolut totul au un anumit ciclcu de dezvoltare? Absolut nimic nu se face așa, dintr-o clipă în alta. Este ceva migălos, cere multă atenție. O lucrare care te solicită, te obligă să înveți tehnologii noi și să le aplici, să le execuți cât mai exact“, susține el.

Cum a început afacerea

Alexandru Dinulescu a fost pasionat mereu de munca migăloasă. El face parte din a treia generație de constructori și cu toate că a cochetat cu diverse joburi de conducere din domeniu, în 2009 a decis să revină la pasiunea sa, motiv pentru care a și absolvit Facultatea de Construcții, casele rotunde. S-a înarmat cu doză sănătoasă de entuziasm, încât micile neajunsuri nici nu au mai contat.

„Am pornit imediat la drum și în același timp îmi împlineam un vis. Am demarat primele lucrări din banii încasați, ca avans, de la clienți și mă autofinanțam. Bineînțeles că la început m-au ajutat și prietenii și familia. Marea provocare, la început era aceea că veneam cu un proiect absolut nou, o casă rotundă, nemaivăzută pe la noi. De aici începeau discuțiile, reticențele, neîncrederea. Oamenii spuneau: Nu s-a mai făcut așa ceva! Clienților le plăcea, însă era o casă nemaivăzută“, își amintește el.