Ce reacții adverse apar după doza 3

Din totalul de 3,2 milioane de israelieni care au primit doza 3 de vac.cin anti-CO.V.ID, 25 de persoane au raportat efecte adverse grave care au apărut în 30 de zile de la va.cc.inare, inclusiv mioca.rdită, deşi legătura cauzală nu a fost încă stabilită pentru mulţi dintre ei.

Guvernul israelian speră că dozele de rap.el din vacc.inul Pf.izer, administrate până acum la aproximativ o treime din populaţia de 9,3 milioane de locuitori, vor preveni apariţia unui fo.car de varianta D.elta de coron.avi.rus în condiţia în care economia este menţinută deschisă.

După ce a început relativ rapid campania de vacc.inare, în decembrie anul trecut, Israelul a fost una dintre primele ţări care a raportat că protecţia vac.cinului s-a diminuat cu timpul şi a considerat că campania de ra.pel este sigură şi eficientă, potrivit Reuters.

Israelul a început să administreze doza de ra.pel grupurilor de risc în iulie şi, până la sfârşitul lunii august, şi-a extins campania pentru a include orice persoană cu vârsta peste 12 ani, la cinci luni sau mai mult după cea de-a doua doză.

Ministerul Sănătăţii din Israel a identificat mai puţin de 10 cazuri de mioc.ardită în urma administrării celei de-a treia doze de va.ccin Pfiz.er/Bio.Ntech în rândul milioanelor de persoane care au primit doza de r.apel, conform datelor publicate joi seara.

Cele nouă cazuri de m.iocardită (inflamaţie a muşchiului inimii) au fost raportate în rândul a patru grupe de vârstă care cuprindeau peste 1,5 milioane de persoane care au primit cea de-a treia doză de vac.cin.

Toate persoanele care au prezentat mio.cardită erau bărbaţi- trei cu vârste între 16 şi 29 de ani şi şase în grupa de vârstă 30-59 de ani. Opt alte posibile cazuri sunt încă examinate. Majoritatea cazurilor de mio.cardită sunt în general uşoare, a precizat ministerul.