OMS, previziune GROAZNICĂ: Iată ce ne aşteaptă la primăvară

Organizația Mondială a Sănătății a făcut un nou anunț. Specialiștii în sănătate se tem de 700.000 de m.orţi suplimentare din cauza co.vid-19 în Europa până în primăvară.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi exprimă marţi îngrijorarea faţă de „acapararea” Europei de către pande.mia co.vid-19. Specialiștii susțin că virusul ar putea conduce la 700.000 de m.orţi suplimentare pe acest continent, al cărui blanţ al mo.rţilor ar urma astfel să crească la 2,2 milioane până în primăvară, relatează AFP.

„Ne putem aştepta ca paturile de spital să fie supuse unei presiuni crescute sau extreme în 25 de ţări şi unei presiuni ridicate sau extreme în secţiile de terapie intensivă în 49 dintre cele 53 de ţări (din regiunea OMS) până la 1 martie 2022. D .ecesele cumulate semnalate ar urma să atingă peste 2,2 milioane până în primăvara viitoare, pe baza tendinţelor actuale”, avertizează într-un comunicat OMS.

În acest moment, peste 1,5 milioane de oameni au mu.rit din cauza temutului virus, în regiunea OMS Europa. OMS consideră că o creştere a mo.rţilor din cauza covi.d-19 se explică printr-o combinaţie între prevalenţa variante indiene (delta) a SA.RS-Co.V-2, extrem de contagioasă, o va.ccinare insuficientă şi o relaxare a măsurilor antico.vid.

Conform unor date OMS, mo.rţile din cauza covi.d-19 s-au dublat de la sfârşitul lui septembrie, de la 2.100 pe zi la aproape 4.200 pe zi.

„Situaţia covi.d-19 în Europa şi Asia Centrală este foarte gravă. Ne confruntăm cu o iarnă plină de provocări”, avertizează directorul regional al OMS Europa Hans Kluge, care îndeamnă la adoptarea unei abordări ”va.ccin plus”, care asociază vacc.inarea antic.ovid, purtarea măştii de protecţie, măsuri de igienă şi distanţare socială.