Cum arată şi cine este soţia lui Zelenski. Olena și președintele ucrainean se știu de la 17 ani.

Olena Zelenska, soția președintelui Ucrainei, este anunțată ca fiind ”ținta numărul 2” a lui Vladimir Putin în răz.boiul care se desfășoară, la această oră, în țara vecină.

Olena Zelenska și Volodimir Zelenski s-au căsătorit în 2003, se cunosc din liceu și am împreună doi copii. Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski, în vârstă de 44 de ani, conduce ţara în vremuri grele după răzb.oiul început de Rusia, în dimineaţa zilei de 24 februarie 2022. Olena Zelenska, soţia lui Volodimir Zelenski, s-a născut în Kryvyi Rih, pe 16 februarie 1978. Ea şi viitorul ei soţ, care acum este preşedintele Ucrainei, erau colegi de şcoală, dar nu se cunoşteau.

”Avem informaţii că inamicul m-a declarat ţinta numărul unu, iar familia mea este ţinta numărul doi”, a spus, în dimineața zilei de vineri, 25 februarie 2021, Volodimir Zelenski, confirmând informațiile date publicității în acest sens și de Departamentul de Stat al Statelor Unite.

Asta înseamnă că Olena Zelenska (44 ani), soția președintelui Ucrainei, este ținta atacurilor rusești în această perioadă tulbure, cea a răz.boiului declanșat în zorii zilei de 24 februarie 2022, în țara vecină României.

Volodimir Zelenski a povestit că îi cunoştea pe mulţi dintre colegii ei de clasă, dar nu şi pe Olena. Ei s-au întâlnit mult mai târziu, când femeia era studentă şi preşedintele Ucrainei studia dreptul la Institutul Economic Kryvyi Rih. Olena Zelenska, soţia lui Volodimir Zelenski este un arhitect şi scenarist, iar în prezent şi Prima Doamnă a Ucrainei.

Olena Zelenska, soția actualului președinte al Ucrainei, a intrat rapid în inimile locuitorilor țării vecine, ea fiind alături de Volodimir Zelenski, pe 20 mai 2019, în momentul preluării mandatului. Cu un zâmbet dezarmant, plin de căldură, Olena recunoaște că a fost nevoită să învețe ce înseamnă să fie Prima Doamnă a Ucrainei.

De meserie arhitect, ajunsă la 44 ani de ani, Olena s-a făcut remarcată și ca autoare ale unor scenarii de filme și producții în care, culmea, a jucat și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Fără ascunzițuri, ea a recunoscut pentru presa americană că a trebuit să învețe ce înseamnă să fie Prima Doamnă.

”Din momentul în care am devenit Prima Doamnă a Ucrainei, mi-am dat seama de rolul pe care îl puteam juca în sprijinirea cauzelor umanitare, deoarece cauzele sociale au fost o pasiune a mea de-a lungul carierei mele.

Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut de-a lungul timpului în care am fost Prima Doamnă este să învăț prin discuțiile mele cu alte Prime Doamne din întreaga lume, din Franța până în Israel și Canada până în Japonia și multe altele. (…)

Felul în care te îmbraci și felul în care te prezinți nu vorbesc doar pentru tine, ci și pentru țara ta și ceea ce încerci să realizezi. Președintele și cu mine vrem întotdeauna să reprezentăm Ucraina într-un mod pozitiv și puternic. Este o reflectare a acțiunilor și valorilor noastre”, povestea Olena Zelenska pentru Diplomatic Courier.

Din postura de soție a președintelui Ucrainei, Olena Zelenska s-a implicat într-o serie de cauze umanitare, dar și educație. În interviul publicat, în septembrie 2021, soția lui Volodimir Zelenski a explicat implicarea ei în sistemul educațional.

”Ca părinte (Olena și Volodimir Zelensky au doi copii, o fată și un băiat, n. red.), una dintre problemele cele mai apropiate de casă pentru mine este alimentația copilului și legătura acesteia cu sănătatea și educația. De aceea, am ținut o masă rotundă cu ministerele ucrainene pentru a dezvolta un nou program de nutriție școlară care să servească mai bine elevii din Ucraina. Ei își pot îmbunătăți sănătatea, astfel încât să își poată îmbunătăți învățarea, scrie Fanatik

Egalitatea de șanse este, de asemenea, un punct central al muncii mele, iar agenda are multe părți. Una este egalitatea de gen. (…) Egalitatea salarială între femei și bărbați și eliminarea violenței domestice sunt două părți ale obiectivelor generale ale Parteneriatului de la Biarritz pe care Ucraina s-a angajat să le urmărească.

Celelalte părți sunt un spațiu fără bariere pentru familii și persoanele cu mobilitate limitată, predând principiile egalității între bărbați și femei și extinzând îngrijirea copiilor și instrumentele pentru bărbați, pentru a avea grijă de copii. Ucraina s-a angajat față de aceste principii și sunt mândră că am ocazia să conduc aceste eforturi în Ucraina cu mulți oameni buni din întreaga lume”, mai spunea, pentru sursa citată, Olena Zelenska.

Mai mult, a dezvăluit soția președintelui Ucrainei, unul dintre proiectele sale de suflet este implicarea tinerelor în lumea științelor exacte, organizând o serie de expoziții și de seminarii în această direcție.

În altă ordine de idei, Olena Zelenska s-a implicat și în modernizarea cadrului legislativ din Ucraina, mai ales în ceea ce privește vio.lența conjugală. ”Președintele a semnat anul trecut (în 2020, n. red.) un decret prezidențial privind măsurile de prevenire și combatere a viole.nței domestice și de gen. A fost problema numărul doi de sănătate, după CO.VID-19, care s-a dublat după ce pandemia s-a instalat”, mai preciza Prima Doamnă a Ucrainei în publicația americană.