Doi miliardari rusi rup legaturile cu Kremlinul

Miliardarii rusi Mikhail Fridman si Oleg Deripaska au oprit legaturile cu Kremlinul si au cerut incetarea raz.boiului Rusiei din Ucraina .

Fridman, care s-a nascut in vestul Ucrainei, a scris intr-o scrisoare catre cei care vor ca „varsarea de san.ge sa se incheie”.

„Parintii mei sunt cetateni ucraineni si locuiesc in Lviv, orasul meu preferat. Dar mi-am petrecut o mare parte din viata ca cetatean al Rusiei, construind si dezvoltand afaceri. Sunt profund atasat de popoarele ucrainene si ruse si vad conflictul actual ca fiind o tragedie pentru amandoua”, a scris Fridman.

„Aceasta criza va costa vieti si va invrajbi doua natiuni care au fost surori de sute de ani. In timp ce o solutie pare infricosator de indepartata, nu pot decat sa ma alatur celor a caror dorinta fierbinte este ca varsarea de s.ange sa se termine”, a adaugat el in scrisoare, care a fost furnizata de biroul sau.

Financial Times a fost primul care a transmis scrisoarea. Fridman este presedintele Alfa Group, un conglomerat privat care opereaza in principal in Rusia si fostele state sovietice care se intinde pe sectorul bancar, asigurari, retail si productia de apa minerala. Fridman are o avere neta de 11,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaire’s Index.

Miliardarul este, de asemenea, presedintele Alfa Bank, a patra cea mai mare firma de servicii financiare din Rusia si cea mai mare banca privata a acesteia. Alfa Bank a fost lovita saptamana trecuta de sanctiuni care o vor impiedica sa stranga bani pe piata americana, scrie CNN.

Fridman a demisionat marti din consiliul de administratie al Veon, ( VEON ) , un furnizor de retele mobile cu sediul in Amsterdam, care genereaza jumatate din veniturile sale in Rusia.

Apelul lui Fridman la pace a fost preluat de Deripaska, un miliardar care si-a facut avere din afacerea cu aluminiu.
„Pacea este foarte importanta! Negocierile trebuie sa inceapa cat mai curand posibil!” a spus Deripaska duminica intr-o postare pe Telegram.

El a abordat, de asemenea, situatia economica intr-o serie de postari luni, cand rubla s-a prabusit si bursa rusa nu a reusit sa se deschida pentru tranzactionare.

„Imi doresc foarte mult clarificari si comentarii inteligibile cu privire la politica economica pentru urmatoarele trei luni”, a spus Deripaska, adaugand ca decizia bancii centrale de a majora dramatic ratele dobanzilor si de a forta companiile sa vanda valuta este „primul test al cine va plati pentru acest banchet”.

„Este necesar sa schimbam politica economica, trebuie sa punem capat acestui capitalism de stat”, a adaugat el.

Deripaska a iesit din lupta haotica pentru bunuri in urma prabusirii Uniunii Sovietice cu o avere uriasa, pe care Forbes a estimat-o la 28 de miliarde de dolari in 2008. In 2018, a fost sanctionat de Statele Unite, care a remarcat ca oligarhul „nu se desparte de statul rus”.

Oligarhii Rusiei se confrunta cu haosul economic dupa sanctiunile Occidentului, dupa ce presedintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale sa intre in Ucraina saptamana trecuta. Statele Unite ale Americii si aliatii, inclusiv Regatul Unit, au raspuns prin sanctiuni vizand persoane bogate care sunt aproape de Kremlin.

Statele Unite vizeaza chiar familiile oligarhilor – un nou pas care vizeaza erodarea sprijinului pentru Putin in randul elitei Rusiei. Saptamana trecuta, Trezoreria SUA i-a sanctionat pe fiii a doi dintre cei mai apropiati oficiali ai lui Putin.

„Elitele apropiate lui Putin continua sa-si foloseasca apropierea de presedintele rus pentru a jefui statul rus, a se imbogati si a ridica membrii familiei lor in unele dintre cele mai inalte pozitii de putere”, a declarat Departamentul Trezoreriei.