Seful NATO a facut anuntul pe care NIMENI nu vrea sa-l auda: „Trebuie sa fim realisti, Putin…”

Desi Rusia isi concentreaza acum asaltul asupra estului Ucrainei, NATO nu a vazut „nicio indicatie” ca scopul presedintelui rus Vladimir Putin de a controla intreaga tara s-a schimbat, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, noteaza CNN.

Adresandu-se reporterilor inainte de o intalnire la Bruxelles a ministrilor de externe ai aliatilor NATO, Stoltenberg a avertizat, de asemenea, ca razbo.iul din Ucraina ar putea dura ani de zile.

„Nu am vazut niciun indiciu ca presedintele Putin si-a schimbat ambitia de a controla intreaga Ucraina si, de asemenea, de a rescrie ordinea internationala, asa ca trebuie sa fim pregatiti pentru termen lung”, a spus el. „Trebuie sa fim realisti si sa ne dam seama ca acest lucru poate dura mult timp, multe luni sau chiar ani.”

Ministrii de externe ai tarilor NATO se intalnesc pentru a discuta despre cresterea sprijinului pentru Ucraina.

Kievul a cerut tancuri si avioane de lupta pe langa sistemele de aparare deja furnizate de Occident.

„Nu voi intra in toate detaliile despre exact ce tip de echipament de ar.me furnizeaza aliatii, dar pot spune ca totalitatea a ceea ce fac aliatii este semnificativ si care include unele sisteme mai grele combinate cu sisteme mai usoare”, a spus Stoltenberg.

El a avertizat ca razboi.ul din Ucraina va avea implicatii de securitate pe termen lung pentru Europa, indiferent de momentul in care se va termina.

„Am vazut dorinta presedintelui Putin de a folosi forta militara pentru a-si atinge obiectivele. Si asta a schimbat realitatea securitatii in Europa pentru multi, multi ani”, a spus secretarul general.