Putin ameninta NATO si Europa: „Tarile nu au vrut sa ne asculte”

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a transmis un avertisment dur Europei la parada din 9 Mai.

„Dragi cetateni ai Rusiei, dragi veterani, militari, ofiteri, generali, va felicit cu Ziua Victoriei. Apararea patriei mereu a fost sfanta. (…) Si in aceste momente ai nostri lupta in Donbas pentru tara noastra Este o zi importanta. Ne mandrim cu o generatie de victoriosi care au luptat impotriva nazismului. Rusia mereu a luptat pentru siguranta. Rusia a chemat Occidentul la un dialog rational. Totul a fost in zadar. Tarile nu au vrut sa ne asculte.

Asta inseamna ca ei au avut alte planuri si noi vedem asta. NATO a inceput exercitii militare in apropierea tarii noastre. Este inacceptabil. SUA, dupa caderea Uniunii Sovietice a vorbit despre unicitatea lor, umilind intreaga lume. (…) Astazi in Donbas oamenii nostri se lupta pe pamanturile noastre. Ma adresez militarilor nostri de acolo: Voi luptati pentru patrie, pentru oameni. Astazi inclinam capul in fata tuturor celor care au m.urit in raz.boi. In fata mamelor, sotiilor, fratilor, surorilor, copiilor. (…) oameni nevinovati au muri.t in Donbas din cauza neonazistilor. Un minut de reculegere pentru toti cei care au mur.it.”, a spus liderul de la Kremlin.

„Dragi tovarasi, moart.ea acestor oameni este o pierdere pentru noi. Autoritatile vor face totul ca sa ajute acesti oameni, aceste familii si in special copiii acestor militari. Am semnat un decret in acest sens astazi. Le urez grabnica insanatosire celor raniti. Dragi tovarasi, astazi, aici, in Piata Rosie stau militari din multe regiuni ale tarii, inclusiv cei care vin din zona Donbas, de pe campul de lupta. (…) Astazi soldatii nostri lupta aparandu-se unul pe altul in fata gloantelor cu propriile lor trupuri. Astazi luptati pentru ceea ce au luptat bunici nostri. Slava fortelor noastre armate. Pentru Rusia. Pentru Victorie”, a mai spus Vladimir Putin.

Jens Stoltenberg, seful NATO, a declarat ca rusii ar putea lansa un atac si mai violent in Ucraina. De asemenea, seful CIA sustine ca Putin e in stare de orice pentru a castiga razboiul.

„Trebuie sa ne pregatim pentru o si mai mare brutalitate, mai multa suferinta si chiar pentru o distrugere masiva a infrastructurii critice si a zonelor rezidentiale. Este de datoria noastra sa reducem acest risc. NATO este alianta cea mai puternica din lume, iar mesajul nostru este clar: dupa folosirea armel.or nu.cleare, vor exista doar invinsi in ambele tabere”, a declarat Jens Stoltenberg pentru presa din Belgia.

„Putin se afla intr-o stare de spirit in care nu crede ca isi poate permite sa piarda raz.boiul. Ceea ce am observat la Putin in toti acesti ani, mai ales in ultimul deceniu, este o combinatie exploziva de frustrare, ambitie si nesiguranta”, a declarat si directorul CIA, William Burns.