Au apărut primele cireșe românești în piețe. Cât costă un kilogram?

Sunt mai ieftine decât cele din Grecia, dar chiar și așa, prețurile îi sperie pe clienți. La Păulești, patria cireșelor din sudul țării, fructele se vând în fața porții.

„Cum spuneau și bătrânii…. am ieșit și cu ele la vânzare!”

Fermierii din Păușeti, Prahova, au început recoltarea fructelor încă de acum 2 zile.

Cireșele de mai, bune de… admirat Alexandru Matei, producător: „S-au vândut la început, acum 2 zile, cu 30 de lei, acum a scăzut la 25 de lei. Eu zic că nu sunt prețuri de speriat!”

Unii le vând chiar și cu 20 de lei în fața porții.

„Pentru copil… Nu mănâncă mai multe. Să nu se strice!”

Într-o piață din Galați, la loc de cinste sunt cireșele din Grecia, vândute la 55-60 de lei kilogramul. Cele românești abia au ajuns și se vând… la bucată.

„- De ce le-ați pus la buchețel și nu le vindeți la kilogram?

– Ei, că nu avem mai multe.

Sunt puține…
– Sunt primele?

– Primele.”

Cireșele românești se vând la bucată
În altă parte, găsim fructe românești cu 25 de lei kilogramul. Producătorii au adus doar câteva kilograme.

„- De unde sunt cireșele?

– Din România! Sunt mai ieftine față de celelalte, de afară. Celelalte sunt vreo 60 de lei și astea sunt mai ieftine.”

Chiar și așa, pentru clienți prețul e mare.

„- Cine are bani, cei care au sute de milioane, cei care s-au făcut bogați. Ăia au bani.

– Și restul, care nu-și permit?

– Restul stau și înghit în sec.”

În București, cireșele de mai se vând cu 50 de lei. Prețurile vor scădea când marfa va inunda piața, dar nu sub 10 lei, spun producătorii.