Răsturnare de situație pentru Elena Udrea! Când poate ieși din închisoare

Elena Udrea a cerut rejudecarea dosarului „Gala Bute”, în urma căruia a fost condamnată la șase ani de închisoare cu executare. Rejudecarea cazului ar fi fost ultima modalitate prin care fostul ministru ar fi putut să scape de executarea pedepsei.

Elena Udrea a primit o condamnare de șase ani cu executare în dosarul „Gala Bute”, fiind acuzată de luare de mită și de abuz în serviciu. Condamnarea definitivă a avut loc în urmă cu doar câteva luni, în primăvara anului în curs.

Instanța a decis să respingă recursul de casație cerut de Elena Udrea, motiv pentru care aceasta va trebui să își execute pedeapsa.

Până în momentul de față, avocații pe care Elena Udrea îi are au depus mai multe cereri de suspendare a executării pedepsei de șase ani de închisoare. Instanța de la București a respins toate aceste cereri de suspendare, iar pedeapsa va fi executată de către fostul ministru la Penitenciarul Târgșor.

„Nu avea cum să admită, sub nicio formă, cererile. Ar fi fost pur și simplu ilegal să admită așa ceva.(…) Nici nu aveam cum să-l admită așa pentru că din punctul acesta de vedere, ca să fie admisibil un recurs în casație, în forma în care l-a gândit ea, ar fi însemnat că fapta ei nu există și două instanțe, chiar trei instanțe să fi pronunțat niște hotărâri absolut ilegale, iar treaba asta este foarte puțin probabilă.

Recursul în casație, odată respins, ea a mai făcut o cerere de contestație la executare, bazându-se pe decizia Curții Constituționale cu prescripția și atunci acea cerere urmează să fie analizată prin prisma respectivă, dar eu sunt de părere că la hotărârile de condamnare deja intervenite șansele sunt mai micuțe, dar nu inexistente, să fie tranșată problema prescripției și în cazul ei.

Poate să aibă acolo 1% șanse”, a spus avocatul Adrian Cuculis pentru wowbiz.ro, conform playtech.ro.

Elena Udrea are dreptul de a cere eliberarea condiționată, dar acest lucru poate fi făcut doar după ce își va executa două treimi din pedeaspă, dar și alte condiții.

„În ipoteza în care vorbim de 6 ani de închisoare cu executare, ea va executa două treimi din pedeapsă, deci undeva să spunem că la 4 ani ar putea să iasă condiționat, sau chiar mai puțin de atât, pentru că mai sunt și zilele câștigate cu munca.

După 4 ani ar putea să aplice pentru eliberare condiționată(…) La eliberarea condiționată se ține cont de toate activitățile de acolo.(…) În principal, la 4 ani de zile ar trebui să poată opta pentru eliberarea condiționată”, a mai spus avocatul Adrian Cuculis.