Se scumpesc medicamentele în România pentru cei care nu au prescripție medicală!

Medicamentele eliberate fără prescripție medicală s-au scumpit chiar și cu 25% în unele cazuri, iar asta se datorează contextului economic actual.

Contextul economic actual a afectat și piața farmacieutică, acolo unde medicamentele eliberate fără prescripție medicală se vând acum chiar și cu 25% mai scump, în unele cazuri.

Dragoș Damian, fostul președinte al Asociațiației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) a declarat că medicamentele fără prescripție medicală au înregistrat scumpiri cuprinse între 15 și 25% în ultima perioadă.

Medicamentele fără prescripție se vând acum în farmacii chiar și cu 25% mai scump, iar această creștere se datorează contextului pandemic actual, în care prețurile, pornind de la utilități, transport și până la materii prime, au înregistrat creșteri considerabile.

„Majoritatea substanțelor care intră în compoziția medicamentelor sunt în proporție de peste 90% sintetizate în China și în India. Au crescut pe de-o parte costul materiilor prime, pe de altă parte, a sporit transportul, cheltuielile legate de transport și, atunci, oricâtă străduință ar fi din partea producătorilor din România și alte țări nu vor putea merge la nesfârșit cu prețurile ridicate în care să nu intre toate aceste transformări care survin, a declarat Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, potrivit euronews.ro.

„În încercarea de a compensa această situație paradoxală, producătorii au scumpit, într-adevăr, prețul la medicamentele fără prescripție, cele la care există, ca și la alte produse, legea cererii și ofertei, iar aceste scumpiri sunt la 15, 20, 25%„, a declarat Dragoș Damian, fostul președintele al Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Printre cauzele scumpirii medicamentelor se numără:

  • Creşterea costurilor cu materia primă: între 20 şi 60%
  • Costuri mai mari pentru transport (300% pentru transportul maritim, 250% pentru cel aerian), electricitate (scumpire cu 100% după plafonare), gaz
  • Preţuri mai mari cu 15-20% pe ambalaj (hârtie, folia de aluminiu pentru medicamente)
  • Scumpirea forţei de muncă.

Creșterea costurilor afectează fabricile de medicamente din România
Sunt 20 de fabrici de medicamente generice în România, care se confruntă acum cu creșterea costurilor materiei prime, creșterea costurilor la energie, gaze.

,,Toate aceste costuri au crescut, sunt costurile logistice, știm că 80% din materia primă utilizată în fabricarea medicamentelor provine din India și China. Un container până nu demult costa 4.000- 5.000 de euro. În momentul de față costă 10 și 12 mii de euro, adică de trei ori mai mult, ori medicamentele generice sunt cel mai sensibile la astfel de fluctuații de preț”, a explicat vicepreședintele APMGR, Dan Bran, potrivit 360medical.ro.

Propunerea Asociației privind medicamentele vulnerabile este de-a găsi o soluție prin care să se scadă taxa clawback.

,,Să nu considerăm medicamentele generice ca generatoare de costuri. Medicamentele generice sunt medicamentele care ajută la optimizarea bugetară, ajută la crearea de spațiu bugetar, creare care ajută să utilizăm acești bani în sănătate pentru că e clar că acești bani nu ajung”, a mai declarat Daniel Bran.

În opinia sa, scăderea taxei clawback nu impactează bugetul de stat, dimpotrivă la finalul zilei vor rămâne fonduri care vor putea fi folosite pentru inovație, pentru dotarea spitalelor.