Raed Arafat: Sirenele din România vor începe să sune. Populația trebuie să știe

Raed Arafat a declarat într-o conferință de presă că România va testa în prima zi de miercuri din luna sirenele de arlamare a populației în caz de risc iminet. Populația nu trebuie să se îngrijoreze și trebuie să se obișnuiască ca aceste sisteme vor fi testate permanet, conform DIGI24.

Raed Arafat: Nu înseamnă că știm noi ceva. Nu se vor da alarme pentru cutremur

„Important esta ca populația să sesizeze că aceste exerciții sunt foarte importante pentru infomarea lor”, a precizat directorul Departamentului pentru Situații de Urgență, adăugând o o parte importante este și verificarea funcționării sirenelor. El a mai spus că populația ar trebui să știe cum să procedeze în funcție de tipul de alarmă.

El a dat ca exemplu un posibil dezastru la Cernavodă, iar în acest caz oamenii trebuie să rămână în locuințe. În plus, este posibil ca în alte zone să fie un alt timp de alarmă, de exemplu, de viitură, iar în acest caz trebuie ca oamenii să părăsească locuințele și să se refugieze într-o zonă mai înaltă.

Raed Arafat a precizat că „NU se dau astfel de alarme înaintea unui cutremur sau după cutremur”. „Aceste alarme se folosesc pentru a avertiza populația de un risc iminent. Dacă, de exemplu, sună alarma pentru un risc aerian, înseamnă că trebuie să meargă la cel mai apropiat post de protecție civilă.

Nu înseamnă că noi spunem că ne e teamă acum de un conflict. Aceste exerciții sunt o normalitate, trebuie să ne obișnuim cu ele și să nu le legăm, cum am auzit, că dacă le facem înseamnă că noi știm că va fi ceva. Nu! Le facem pentru că trebuie făcute periodic”, a mai spus Raed Arafat.