Se dă O PENSIE ÎN PLUS de persoană! Este informația momentului în România: SE CONFIRMĂ

Un studiu realizat recent de către OECD arată că o bună parte din angajatori aleg să le pună la dispoziție angajaților acces la pensii private facultative și ocupaționale.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) a analizat, prin prezentarea raportului „OECD Pensions Outlook 2022”, motivațiile pe care le au angajatorii de a oferi acces salariaților la planuri de pensii private facultative și ocupaționale și de a contribui totodată la finanțarea lor, conform studiifinanciare.ro.

Angajatorii au un interes de a recruta și fideliza cei mai buni angajați, pentru a se asigura că afacerea prosperă și că își ating obiectivele. Cu toate că cel mai simplu mod de remunerare a acestora este plata unui salariu direct pentru munca prestată, alte forme de compensare câștigă din ce în ce mai mult teren. Este vorba în mod special despre beneficii acordate pentru asigurarea sănătății și planuri de pensii private.

Conform OCDE, angajații apreciază pensiile private ca făcând parte din pachetele de remunerare. Există mai multe motive, în contextul în care există un tratament fiscal favorabil aplicat economiilor pentru pensie în majoritatea țărilor OCDE, în mod special atunci când contribuțiile sunt deduse din venitul lor impozabil (OCDE, 2018). În plus, angajații pot aprecia avantajele punerii în comun a investițiilor și economiile de scară realizate prin planurile de pensii ocupaționale, în comparație cu planurile de pensii personale (Brady și Bogdan, 2011).

Datele studiilor confirmă faptul că angajații evaluează pozitiv prezența planurilor de pensii ocupaționale atunci când iau decizii cu privire la muncă. De exemplu, Oakley și Kenneally (2019) au arătat că, atunci când iau în considerare motivațiile care le determină deciziile personale, angajații din sectorul public din SUA acordă mai multă atenție pachetelor pentru pensie (care, în sectorul public, sunt de obicei cu beneficii definite), decât salariului (un procent semnificativ de 59% din acești angajați consideră prestațiile pentru pensie ca fiind extrem de importante).

În mod similar, Loretto, White și Duncan (2000) au arătat că în Marea Britanie, angajații unei firme de servicii financiare au considerat disponibilitatea unui plan ocupațional ca fiind un factor important care le determină alegerile la locul de muncă, clasând acest factor pe poziția a 5-a dintr-un total de 20.

Oferirea de pensii ocupaționale poate livra diverse beneficii angajatorilor (McCarthy, 2006). Aceste pachete pot reduce fluctuația angajaților, încurajând fidelitatea față de angajator și reducând astfel costurile de angajare și formare profesională. Collinson, Rowey și Cho (2021) au realizat un sondaj în SUA care arată că 74% dintre companii consideră că oferirea unui plan de pensii garantat cu active este importantă pentru atragerea și păstrarea angajaților. În funcție de dimensiunea angajatorului, procentul depășește 90% în rândul societăților medii (100 până la 499 de angajați) și mari (500+ angajați).

De asemenea, dovezile empirice confirmă faptul că firmele care oferă planuri de pensii ocupaționale au o vechime medie a angajaților mai lungă decât cele fără. Exemple de studii care au identificat o corelație între planurile de pensii și rata de reținere sau vechimea în muncă sunt cele ale lui Mitchell (1983); Ippolito (1991); Allen, Clark și McDermed (1993); şi Hernæs şi colab. (2006).

În acord cu aceste rezultate, un studiu recent din Canada arată că firmele fără un plan de pensii au o rată de încetare voluntară a relațiilor de muncă cu 1,5 puncte procentuale mai mare decât firmele care oferă un plan tradițional cu beneficii definite (Fang și Messacar, 2019).