Alertă de ultimă oră! FURTUNA va face prăpăd

Vestul și centrul Europei se pregătesc de Furtuna Mathis, care ajunge deasupra continentului vineri, 31 martie.

Furtuna Mathis este, în acest moment, în formare, pe Oceanul Atlantic, urmând ca astazi să intre pe continentul european.

Zonele care vor fi lovite de furtuna Mathis sunt: sudul Angliei, Franța, zona de țărm din nordul Spaniei, Belgia, sudul și vestul Germaniei, Elveția, nordul Italiei.

Acolo sunt așteptate rafale de vânt de peste 100 km/h.

Asta în timp ce Peninsula Iberică și sudul Franței se confruntă cu un val de caldură neobișnuit și alerte de incendii. Temperaturile înregistrate ieri, 30 martie 2023, ar fi normale pentru început de iunie.

Portugalia

31,5°C – Portugalia, Santarém
6 stații din Portugalia au înregistrat valori record de peste 30C (record termic zilnic)
Citește și: Se încălzește în România, însă doar pentru câteva zile! Vremea se schimbă radical săptămâna următoare

Franța cu recorduri termice – 9 stații peste 30C și 28 de statii cu 29C

30,8°C – Franța, Navarrenx
30,4°C – Franța, Orthez
30,1°C – Franța, Mont-de-Marsan
Spania

37,7°C – Insulele Canare – La Aldea de San Nicolás (Gran Canaria)
20 de stații meteo cu recorduri termice de peste 30 grade
Prognoza meteo pentru Europa – 31 Martie
În sudul continentului şi în zonele învecinate bazinului nordic al Mării Baltice vremea va fi în general frumoasã, cu cer variabil şi doar izolat precipitaţii slabe. În rest, vor fi înnorãri şi, pe arii relativ extinse, se vor semnala precipitaţii sub formã de ploaie, lapoviţă sau ninsoare.

Ploile vor avea şi caracter de aversă cu descărcări electrice, iar, local, cantitãţile de apãă vor putea fi însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în vest, centru şi sud, cu viteze mai mari în extremitatea de vest a Europei.

Temperaturile vor creşte, faţă de intervalul precedent, în partea central-estică şi în sudul continentului, iar în rest nu se vor modifica semnificativ. La începutul şi finalul intervalului, în zonele mai joase de relief, pe alocuri se va forma ceaţă.