Cum se păstrează muşcatele în sezonul rece

Mușcatele sunt printre ele mai cunoscute și prezente flori la noi, la români. Și cu toate acestea, puțini știu să aibă grijă de ele.

Trebuie spus, în primul rând, că, în perioada sezonului rece, majoritatea florilor intră în repaus. Muscatele fac parte din această categorie. Ele vegetează iarna, dar primăvara îşi revin şi redevin la fel de frumoase ca în anul anterior. Cum păstrăm însă în siguranţă ghivecele iarna, pentru a nu îngheţa ori degera?

  1. Înainte să cadă prima brumă, chiar dacă mai au încă flori, tăiaţi toţi lăstarii muşcatei la două-patru noduri (aprox. 10 cm).
  2. Ramurile bătrâne, lignificate pot fi tăiate şi mai scurt, la unul-două noduri.
  3. Important! Pentru evitarea contaminării plantelor cu virusuri, spălaţi cu apă caldă şi ştergeţi cu alcool unealta cu care scurtaţi lăstarii (foarfeci, briceag, lamă etc.), înainte de a trece la altă plantă.
  4. Ghivecele se păstrează în încăperi răcoroase, lângă ferestre, în care temperatura nu scade sub 1°C şi nu depăşeşte 12°C.
  5. După tăierea lăstarilor, planta nu se mai udă decât foarte rar, doar pentru a evita deshidratarea completă a substratului. E suficient o dată pe lună cu 100ml apă.
  6. Pentru a evita apariţia de mucegaiuri ori a altor microorganisme provocatoare de boli, trataţi planta cu un fungicid sau pudraţi atât tăieturile, cât şi ramurile şi substratul cu praf de cărbune de lemn ars (sau cărbune pentru grătar).
  7. Starea de repaus a muşcatelor durează până primăvara, după trecerea pericolului brumelor, când pot fi scoase din nou afară.
  8. Dacă le-a plăcut cum au fost tratate peste iarnă, vă vor recompensa din nou cu o cascadă de flori!