Repari acoperișul casei? Uite la ce să fii atent!

Înainte de a începe să repari propriu-zis acoperișul, faci o inspecție în pod pentru a stabili locurile pe unde învelitoarea este degradată și a pătruns apa, după care te înarmezi cu uneltele și materialele necesare. Cum este vorba de muncă la înălțime se impune luarea anumitor măsuri de protecție. Scara folosită pentru acces trebuie să fie cu aproximativ 2 trepte mai înaltă decât streașina, să fie asigurată contra alunecării, iar accesul pe acoperiș se face numai cu încălțăminte cu talpă antiderapantă. Scara care va fi culcată pe acoperiș, pentru înlocuirea țiglei îndeosebi, se fixează de coama casei cu niște cârlige.

  • învelitoarea din carton bituminat
    Ca să repari acoperișul învelit cu foaie de carton bitumat, demontezi ușor învelitoarea așezată direct pe astereală (căptușeala de scânduri a șarpantei) și fixată în cuie, iar uneori consolidată prin șipci care se dau jos fără probleme. Cartonul bitumat este fabricat din carton celulozic simplu sau cu fibre textile, impregnat cu bitum și acoperit pe o față sau pe ambele fețe cu mastic bituminos. Se produce sub formă de benzi și se livrează în suluri care până în momentul utilizării se depozitează în picioare, în spații ferite de soare, umezeală și intemperii.

Pentru reparațiile necesare, scoți întâi cuiele cu ajutorul dălții, al ciocanului și al cleștelui, apoi șipcile care fixează învelitoarea (acolo unde există) și scoți cartonul bituminat deteriorat folosind cleștele, dalta, foarfeca ori cuțitul, după cum îți este la îndemână. Extragi cuiele care au ancorat învelitoarea veche, desprinzi marginea inferioară a ultimei benzi bune de carton, sub care o introduci pe cea nouă. Așezi cartonul în poziția potrivită și-l fixezi în cuie galvanizate, bătute la aproximativ 150 mm unul de altul. Dacă montezi două straturi de carton bitumat, pe cel de al doilea este necesar să-l lipești de primul cu bitum cald.

Răsfrângi apoi deasupra marginea inferioară a ultimei benzi bune de carton și fixezi în cuie. La marginea acoperișului, răsfrângi benzile de carton bituminat peste muchiile scândurilor și bați în cuie. Dacă s-a deteriorat banda de carton de la limita inferioară, de lângă streașină, sau cea de sus, de pe coamă, o înlocuiești în mod similar. Ai grijă ca în locurile respective să utilizezi câte o singură bandă, îndoită pe lungime, pentru a preveni pătrunderea apei prin locurile de îmbinare. Când învelitoarea din carton bitumat nu este ruptă, ci prezintă doar mici găuri, nu este necesară înlocuirea ei, este suficient să acoperi orificiile respective cu petice din același material pe care le lipești cu bitum cald.

  •  învelitoarea de tablă
    În acest caz, ca să repari acoperișul, după ce identifici porțiunile de tablă perforate, desprinse din îmbinări sau ruginite, le peticești sau înlocuiești, după care poți să le și protejezi cu vopsea. Pentru a demonta bucățile grav deteriorate, desfaci cu dalta și cleștele marginile tablei îmbinate cu falț (îndoitură făcută de-a lungul foii de tablă pentru a permite îmbinarea cu altă foaie) și extragi partea stricată. Apoi trasezi și decupezi o bucată nouă de tablă de dimensiunile celei înlocuite și o asamblezi, tot prin falț, de cele învecinate. Astupi crăpăturile și găurile din tablă cu chit sau cu petice de tablă pe care le lipești (sau cositorești).

  •  învelitoarea din țiglă
    Țigla din ceramică este casantă, de aceea reparația învelitorii se face fără a deplasa plăcile din loc. Pentru a stabili pe unde pătrunde apa, inspectează podul într-o zi ploioasă. Mușchiul crescut pe marginea unei țigle, murdăria de păsări sau un cuib pot fi cauze ale unor spații prin care se prelinge apa.

Țiglele sparte se înlocuiesc de urgență. Urci pe acoperiș, unde fizexi o scară de coama casei și ridici bucățile aflate deasupra celei sparte și care o presează, introducând șpaclul de zidărie dedesubt, după care extragi țigla deteriorată (ridicând-o ușor, până umărul ei alunecă de pe șipca de susținere). Ridici țigla nouă cu umărul ei înainte, până ce acesta se agață de șipca de susținere, apoi cobori țigla deasupra ei. Când e nevoie să înlocuiești mai multe e-lemente, începi lucrul din partea de jos și continui spre cea de sus. Dacă s-au stricat țiglele curbate sau unghiulare de pe coama acoperișului, spargi bucățile respective cu ciocanul și cureți mortarul cu care au fost fixate folosindu‑te de șpaclu, daltă sau ciocan. Apoi aplici o amorsă, urmată de un strat proaspăt de mortar pe țiglele noi și pe care le așezi în lăcașul cuvenit. Le bați ușor cu mânerul șpaclului, ca să se așeze bine, iar cu lama șpaclului îndepărtezi surplusul de mortar de pe margini.

Jgheaburi și burlane
Pentru a nu avea probleme cu umiditatea la baza casei, acoperișul trebuie dotat cu un sistem adecvat de jgheaburi și burlane. Acestea pot fi din tablă zincată, oțel vopsit, pvc colorat (sau fontă la burlane), după dorință. Indiferent de tipul ales, inspectează-le din când în când și asigură-te că sunt bine fixate, intacte și că se îmbină corespunzător. Verifică-le toamna și primăvara și curăță-le dacă sunt obturate de frunze, mușchi, praf, crenguțe, cuiburi de pasări, pentru că altfel devin ineficiente. Pentru a nu se înfunda ușor, poți monta în capătul superior al burlanului un parafrunzar, un fel de grătar din plastic care va împiedica pătrunderea frunzelor și a altor gunoaie mai mari.

Sursa: casa-gradina.ro