Adeseori ne confruntăm, în baie sau în bucătărie, cu apariția petelor de rugină pe căzile sau chiuvetele emailate. Aceasta se întâmplă deoarece este vorba de încăperi cu un grad ridicat de umezeală. Iar aceste pete de rugină, supărătoare din punct de vedere vizual, sunt și destul de greu de curățat. Mai mult, produsele de curățat din comerț nu ne ajută întotdeauna.
Acest lucru îl putem face cu ajutorul unor soluții simple și la îndemâna tuturor. Acestea sunt mai bune, mai ieftine, dar și mai eficiente decât produsele chimice de pe piață. Ai nevoie doar de două ingrediente simple pe care le ai în bucătărie. Așadar, soluția acestor probleme se află chiar sub ochii noștri.
Petele de rugină reprezintă o problema care apare mai ales în cazul căzilor și chiuvetelor mai vechi, emailate. Iar această problemă pare să deranjeze foarte multă lume, deoarece respectivele pete se îndepărtează destul de greu. Ce-i drept, găsim în comerț substanțe chimice care înlătură urmele de rugină, dar acestea pot fi foarte corozive.
Așadar, te sfătuim să încerci câteva soluții pe care le poți prepara chiar tu, acasă. Ai putea, de exemplu, încerca un amestec din borax și zeamă de lămâie. Pasta astfel obținută te ajută să scapi de inesteticele urme de rugină de pe cadă sau chiuvetă. După ce freci bine zonele afectate, cada și chiuveta ta vor fi curate lună!
Și bicarbonatul de sodiu este un aliat de nădejde în cazul urmelor de rugină de pe cadă sau chiuvetă! Trebuie să faci o pastă din bicarbonat și puțină apă călduță, pe care o aplici pe zonele ruginite. După 20 de minute trebuie să freci cu o perie și urmele au dispărut.
Apa minerală sau coca-cola te scapă de urmele de rugină din vasul de toaletă. Toarnă acest lichid, din belșug, peste suprafețele afectate și repetă acțiunea de câteva ori! Ține minte, însă, că apă trebuie să fie destul de puternic carbogazificată. Nu în ultimul rând, și lămâia cu sare sunt de mare ajutor în astfel de situații.
Totodată, oțetul și sarea te scapă de petele de rugină de pe cadă sau chiuvetă! Sunt suficiente două linguri de sare la 100 ml de oțet, amestecate și încălzite la 60-70 grade Celsius. Cu aceasta soluție se freacă zonele afectate, dar nu cu un burete abraziv.