Cum trebuie spălate și dezinfectate pernele

Pentru a evita problemele de sanatate si, mai ales, pentru a va mentine sanatatea in cele mai bune conditii, se recomanda curatarea pernelor pe care dormiti cel putin o data pe luna. Pernele sunt unele dintre articolele de uz casnic care necesita intretinere speciala pentru a fi pastrate in conditii de igiena.

Desi este foarte usor de ignorat, perna absoarbe urme de particule de transpiratie si murdarie, care creeaza un mediu perfect pentru cresterea acarienilor si a bacteriilor.

Chiar daca de obicei folosim o fata de perna cu rolul de protectie, este inevitabil ca, la un moment dat, pernele sa dobandeasca pete intunecate si mirosuri neplacute care ne fac sa ne gandim sa le aruncam cat mai departe.

Cu toate acestea, inainte de a lua astfel de masuri drastice, este bine sa luati in considerare unele trucuri de curatare si dezinfectie care, la un cost redus, va scapa de astfel de probleme.

In continuare va dezvaluim cele mai eficiente 5 metode, astfel incat sa nu ezitati sa le puneti in practica cel putin o data pe luna.

1. Bicarbonat si otet

Un amestec de bicarbonat de sodiu cu otet alb are ca rezultat un produs 100% natural pentru a albi si a inmuia pernele. Aceste ingrediente au proprietati antibacteriene si de albire care faciliteaza indepartarea murdariei si a petelor de transpiratie.

Ingrediente: 1/2 ceasca de praf de copt si 1/2 ceasca de otet alb.

Preparare: Puneti pernele in masina de spalat si, cand apa le acopera, adaugati bicarbonatul si otetul alb. Permiteti completarea ciclului obisnuit si lasati-le sa se usuce la soare.

2. Apa calda si suc de lamaie

Nu este niciun secret pentru nimeni ca sucul de lamaie proaspat este unul dintre cei mai eficienti agenti de albire si dezinfectanti pe care natura ni ofera. Prin urmare, nu este surprinzator faptul ca este, de asemenea, unul dintre cei mai buni aliati pentru a lasa pernele proaspete si impecabile.

Ingrediente: sucul de la 6 lamai si 2,5 litri de apa (10 pahare).

Preparare: Puneti apa pe foc si, cand fierbe, adaugati sucul de la 6 lamai proaspete. Puneti in vas perna si, daca este necesar, adaugati apa pana cand este complet acoperita. Lasati-o sa se inmoaie timp de 2 ore si spalati-o cu detergentul obisnuit.

3. Praf de copt si ulei esential de arbore de ceai

Prin combinarea ingredientelor cum ar fi praful de copt si uleiul esential de arbore de ceai putem face un detergent uscat care sa aiba grija de pernele noastre. Acest produs faciliteaza eliminarea petelor galbene si, datorita actiunii sale antibacteriene, elimina acarienii si bacteriile.

Ingrediente: 1/2 ceasca de praf de copt si 10 picaturi de ulei esential de arbore de ceai.

Preparare: Se toarna praful de copt intr-un castron si se amesteca cu uleiul esential de arbore de ceai. Dupa obtinerea unui produs omogen, imprastiati-l pe perna si lasati-l sa stea 45 de minute. Dupa acest timp, frecati cu o perie si indepartati excesul.

4. Detergent si borax

Detergentul si boraxul au devenit destul de populare in intreaga lume ca unul dintre cele mai bune preparate pentru a lasa pernele fara pete si cu un aspect de 100% nou. Proprietatile sale elimina transpiratia si alte particule, facand uitate petele care sunt greu de sters. De asemenea, au proprietati antimicrobiene puternice, ajutand la uciderea acarienilor si a altor microorganisme.

Ingrediente: o ceasca de detergent, o ceasca de detergent lichid biodegradabil de spalat vase, o ceasca de inalbitor fara clor, 1/2 ceasca de borax si apa calda (cat e necesar).

Preparare: Mai intai, amintiti-va ca este necesar sa luati masuri de precautie pentru a evita otravirea. Astfel, se recomanda utilizarea manusilor si a mastilor de fata. Apoi, adaugati produsele mentionate in masina de spalat. Introdu una sau doua perne in interiorul masinii si, dupa adaugarea apei calde, porneste ciclul obisnuit. Cand ati terminat, puneti-le sa se usuce la soare, astfel incat sa nu dobandeasca un miros de mucegai.

5. Apa oxigenata si lamaie

Amestecul de apa oxigenata cu lamaie ne permite sa obtinem un inalbitor de casa cu ingrediente active puternice, care elimina petele de transpiratie si saliva de pe pernele albe.

Ingrediente: 1/2 ceasca de suc de lamaie si o cana de apa oxigenata.

Preparare: Amestecati ingredientele intr-o galeata cu apa calda si agitati inauntru perna pentru o ora. Dupa acest interval, clatiti in ciclul obisnuit al masinii de spalat si lasati-o sa se usuce la soare.

Daca observi ca pernele tale sunt galbene si murdare, alegeti oricare dintre metodele de mai sus si mentineti-va pernele curate si fara microorganisme daunatoare.